Hlavní obsah

Vládní krize na Slovensku, SNS vypověděla koaliční smlouvu

SNS nemůže koaliční smlouvu jednostranně vypovědět. Potřebuje souhlas ostatních koaličních partnerů.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Krok Slovenské národní strany neznamená pád vlády. Nedůvěru by jí nejdříve musel vyjádřit parlament.

Článek

Slovenská národní strana (SNS) vypověděla koaliční smlouvu. Oznámila to dnes šéfka komunikačního oddělení strany Zuzana Čižmáriková. Podle serveru Sme to ale neznamená pád vlády: Pokud by o něj SNS usilovala, musela by se pokusit prosadit nedůvěru kabinetu v parlamentu.

Tisková agentura SITA uvedla, že SNS jednostranně koaliční smlouvu vypovědět nemůže, jelikož dohoda stanovuje, že zrušení smlouvy musí být písemné a musejí ho podepsat předsedové všech tří koaličních stran.

Totéž - tedy písemný záznam a podpisy - platí i pro jakékoli případné změny, doplňky nebo dodatky ke koaliční smlouvě.

Premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) se zatím k situaci nevyjádřil, podle jeho mluvčí strana své stanovisko teprve připravuje.

Předsednictvo další koaliční strany Most-Híd zasedne v podvečer.

Nesváry v koalici se prohloubily kvůli ministerstvu školství. Šéf rezortu Peter Plavčan (SNS) čelí týdny kritice kvůli netransparentnímu rozdělování evropských dotací na vědu a výzkum.

Opozice jej už před několika dny vyzvala k rezignaci a požádala rovněž SNS, aby se rezortu vzdala.

Podle Denníku N reagoval předseda SNS Andrej Danko vypovězením koaliční smlouvy na to, že vláda chtěla eurofondy na vědu a výzkum rozdělovat bez vědomí SNS. Andrej Danko tedy požaduje změnu pravidel fungování koalice a žádá revizi koaliční smlouvy.

Vrtěti psem? 

Ve vládě sedí kromě SNS Ficův Směr, který je nejsilnější stranou kabinetu, a Most-Híd Bély Bugára.

Opoziční politik Boris Kollár se domnívá, že by dnešní události mohly být jenom pokusem vyvolat nátlak na Fica. „Možná, že (Danko) Ficovi pouze pohrozil vypovězením koaliční smlouvy, a já si osobně myslím, že tak by to mohlo být, jelikož něco takového může udělat jenom blázen,” řekl Kollár podle serveru Pravda. Na svém Facebooku Kollár uvedl, že Danko chce zakrýt skandál kolem eurofondů „ještě větším rachotem”.

Opoziční formace Svoboda a Solidarita (SaS) už oznámila, že pokud bude výsledkem současných událostí rozpad vlády, pak je SaS připravena na předčasné volby.

Podle slovenského politologa Jána Baránka nejde Dankovi o vyvolání předčasných voleb, ale chce přehodnotit koaliční smlouvu, podepsanou 1. září 2016, a změnit pravidla. „To se mu může a nemusí podařit. Je to riskantní hra,” řekl Baránek serveru teraz.sk. Ficův Směr-sociální demokracie podle něj klidně „půjde do předčasných voleb”, nebo bude vládnout jen s tichou podporou SNS bez toho, aby tato strana byla v koalici.

Baránek zmínil čtyři možné scénáře, které mohou nastat. Mohla by být podepsána nová koaliční dohoda, do které budou začleněny body požadované SNS. Dále je možná vláda s tichou podporu SNS; pokus o sestavení nové vlády v případě, že by koalice opravdu zanikla, a konečně předčasné volby. Koaliční strany nyní mají ve 150členném parlamentu osm desítek mandátů, z toho SNS 15.

Reklama

Související témata:

Doporučované