Hlavní obsah

Vládní krize podle Klause. Je to jen standardní politický souboj před volbami

Václav Klaus o vládní krizi i globálním oteplování.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se nechal vtáhnout do hry a hraje ji způsobem, který je snadné atakovat, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus. Kromě vládní krize se vrací i k tématu změn globálního klimatu.

Článek

Posledních několik dní se v politice podle Klause používají metody, které on „nesdílí a nikdy je nepoužíval". Tím, co se děje kolem vládní krize, je ale znepokojený.

Klaus se tak v rozhovoru vracel ke sporům kolem odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády, což minulý týden navrhl premiér Bohuslav Sobotka. Ten to zdůvodnil podezřeními, že se Babiš vyhýbal placení daní a že ovlivňoval články v médiích, která v minulosti vlastnil. Babiš tato podezření odmítl.

Připomeňte si klíčové zvraty vládní krize:

Od frašky na Hradě po hledání Babišova nástupce. Deset dní vládní krize.Video: Oliver Sálus

Exprezident Klaus však roli svého nástupce ve funkci kritizovat nechce. Za tím, že ho v minulé prezidentské volbě podpořil, si stojí a „proti Schwarzenbergovi by Zemana podpořil ještě tisíckrát za sto let“.

A jestli současný prezident má Klausovu podporu i v příští prezidentské volbě? Zatím říká, že žádného jiného prezidentského kandidáta nezná. Ti, co se v souvislosti s Hradem už ozvali, jsou podle něj jen „zájemci“. A takových se může ještě vynořit mnoho.

Ideologická hra

Václav Klaus v sobotu představil svou novou knihu Zničí nás klima nebo boj s klimatem?. V rozhovoru pro Seznam se tak při této příležitosti vrací i k tématu globálního oteplování. Konstatuje, že klima podle něj rozhodně ohrožené není, na rozdíl od svobody.

„Myslím, že je to všechno ideologická hra,“ říká exprezident. „Míra indoktrinace lidí se začíná blížit éře pozdního komunismu,“ dodává.

Reklama

Doporučované