Hlavní obsah

Pomoc je nedostatečná, shodují se brněnské jazykovky. Bojí se propouštění

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnské jazykové školy zaznamenaly kvůli pandemii covidu-19 a jarnímu nouzovému stavu značné finanční ztráty. Ačkoliv dotázaní majitelé škol nemuseli zatím propustit žádné ze svých zaměstnanců, mnozí to považují za otázku času.

Článek

Přestože školy v reakci na pandemii přesunuly značnou část svých kurzů do online prostředí, našli se klienti, kteří nebyli ochotni na distanční výuku přistoupit. Citelný byl pro jazykové školy také úbytek firemní výuky. Školy zároveň přišly o některé z rodilých mluvčích.

„Přišli jsme o značnou část příjmů, přičemž téměř veškeré náklady zůstaly,“ popsal jarní situaci majitel Jazykového centra Correct Václav Solich. Obdobně jsou na tom další školy. „Telefony a maily byly přetíženy žádostmi o vrácení kurzovného,“ řekla Sylvie Nepustilová z Nepustilovy jazykové školy. Největší úbytek byl podle oslovených škol u firemní klientely.

Jazykové školy se na jarní pandemii adaptovaly pomocí online výuky, reakce klientů ale byly smíšené. „Zpětná vazba byla spíše pozitivní, někteří klienti ale byli pochopitelně zklamáni, protože to nebylo to, co si koupili. Takoví klienti si teď na podzim kurzy nekupují,“ uvedla manažerka JŠ Hello Brno Petra Zmeškalová.

Našli se ale i tací, kterým distanční výuka vyhovovala natolik, že u ní zůstanou. „Některé, zejména firemní a skupinové kurzy zůstaly v online verzi i po skončení opatření,“ řekla Barbora Honusová z jazykové školy Pelican.

Dalším důsledkem pandemie covidu-19 je u některých škol úbytek rodilých mluvčích, žádná z firem ale kvůli ztrátám zatím nemusela své zaměstnance propouštět. Státní pomoc je přitom podle většiny oslovených škol nedostatečná, až nulová.

„Na klasické jazykové školy se standardně zapomnělo. Pomoc ve formě programů Antivirus hodnotím kladně, pomohou udržet zaměstnance, nicméně firmu samotnou nikoliv,“ řekl Solich. Problematická může být také sazba DPH. „Nejvyšší sazba DPH nás zatěžuje a přijde nám absurdní. U piva se sazba neustále snižuje a na vzdělání si obyčejný člověk musí připlatit co nejvíce,“ uvedla Nepustilová.

Na jazykové školy se logicky nevztahuje povinnost dálkové výuky, jako na jiné školy. Jak již Seznam Zprávy informovaly, i nadále by podle návrhu zákona měla být dálková výuka nepovinná pro žáky základní umělecké školy a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky. Respektive – škola bude povinná dálkovou výuku poskytovat, ale žáci nebudou podle důvodové zprávy povinni se jí účastnit.

„Nebudou jim tedy v případě, že se vzdělávat nebudou, hrozit žádné sankce,“ stojí v důvodové zprávě novely.

Největší zájem je tradičně o výuku angličtiny, následuje ji němčina a románské jazyky. Atraktivní se ale stává i ruština, čínština nebo arabština. „Z méně užívaných jazyků frčí jazyky skandinávské,“ dodala Zmeškalová. Trendem posledních let je také výuka češtiny pro cizince.

Reklama

Doporučované