Hlavní obsah

Vládní propaganda už mě ničím nepřekvapí, říká po vlně proti LGBT liberální primátor Varšavy

Foto: Poland Today

Varšavský primátor Rafał Trzaskowski z Občanské platformy.

Reklama

„Práce s vládou je obtížná, my jsme její nepřítel číslo jedna,” říká varšavský primátor Rafał Trzaskowski z liberální Občanské platformy. Seznam s ním před říjnovými parlamentními volbami mluvil o rychlé proměně Varšavy ve velkoměsto s desítkami mrakodrapů i o vztahu liberální radnice s centrální vládou konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Článek

Když člověk po čase přijede do Varšavy, zůstane stát s otevřenou pusou v údivu, kolik nových mrakodrapů vyrostlo a jaké další se zrovna staví. Víte, kolik jich teď vlastně ve vašem městě je?

Ne, to bohužel nevím. Varšava je velmi dynamická a různorodá. Jsou části města, kde stojí mnoho mrakodrapů, ale i ty, které pečují o naše dědictví. Na druhé straně řeky jsou krásné postindustriální zóny, ale i v samém centru města se ten původní ráz zachovává. Máme všechno: mrakodrapy, ale i Varšavu z minulosti.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

V centru města roste mrakodrap Varso Tower, který má být po brexitu nejvyšší budovou v EU.

Jste s rychlým rozvojem výškových budov spokojený? Není trochu divoký, bez konceptu? Mně se to tak na některých místech jeví: přes ulici vedle panelových domů najednou roste třistametrový skleněný mrakodrap, jsou to obrovské kontrasty.

Ne, ne. Kdysi to bylo tak, že jsme se snažili přitáhnout každý kapitál, teď je ale jedním z mých hlavních slibů to, že se soustředíme na plánovaný rozvoj města. Pracujeme na studii, která má přesně popsat, jak se má město rozvíjet. Na tomhle základě vypracováváme územní plán a přesně víme, že jsou místa, kde chceme mít mrakodrapy, ale i místa, kde chceme mít nízkou zástavbu a revitalizovat. Mění se ale i přístup investorů a samotných obyvatel, teď už nestačí postavit jen byty pro pronájem nebo kanceláře, vedle kterých není zeleň a služby.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Pohled na centrum Varšavy ze stoosmdesátimetrového mrakodrapu Warsaw Spire.

Pokud strana Právo a spravedlnost znovu vyhraje říjnové parlamentní volby a obhájí většinu, a všechno tomu nasvědčuje…

Nevyhraje!

Ale pokud přeci, co po volbách očekáváte?

Začali podkopávat všechno, co je nezávislé – soudnictví, státní správu, Polsko už v Evropské unii odsunuli na okraj, a pokud volby znovu vyhrají, bude to pokračovat. Pro mě by byl problém další tlak na místní samosprávu – převáděním dalších výdajů na nás a pokoušením se o snížení našich pravomocí.

Jsme silní a odolní, máme podporu lidí, ale pokud jde o finanční stránku věci, musíme hledat nové cesty. Polská ekonomika roste, města a regiony mohou využívat evropské fondy a jsme docela úspěšní v lobbingu za přímé čerpání pro města. Chceme udržet Varšavu tak otevřenou a tolerantní, jak to je jenom možné bez ohledu na to, jestli je jejím obyvatelem Polák, Ukrajinec nebo Ind. Sloužím jim všem. To je součást mého programu.

Foto: Seznam Zprávy

Volební preference podle modelu agentury Instytut Pollster pro deník Super Express z poloviny září.

Velkým tématem polské politiky se na jaře stala vaše varšavská Charta LGBT+, tedy obecný dokument podporující sexuální menšiny a zavádějící například sexuální výchovu ve školách. Věc se silně zpolitizovala a rychle se stala dominantním tématem předvolební kampaně. Očekával jste takovou polarizaci? Byl jste na ni připraven?

Tahle vláda využívá všechny možnosti propagandy k tomu, aby na nás mohla útočit. Myslím, že jsem svoji roli vyložil jako usnadňovat život všem a být nápomocný všem, jejichž problémy vláda upozaďuje. Pomáhám všem menšinám – handicapovaným, seniorům… Jednou z menšin, kterým pomáhám, jsou lidé LGBT. V mém programu prostě a jednoduše bylo, aby se vyučovalo i o nemoci AIDS, o používání internetu kvůli předcházení nenávistným projevům, protože u dětí došlo kvůli nenávisti na sítích dokonce k sebevraždám.

Vláda z toho udělala obrovské téma propagandy, použila přitom strašně moc manipulací. Řekli jsme, že budeme přemýšlet o zavedení dobrovolné sexuální výchovy na našich městských školách – kdyby tam rodiče nechtěli své děti posílat, nemuseli by. Jako inspiraci a základ bychom použili příručku Světové zdravotnické organizace o tom, jak mají učitelé dětem vysvětlovat vývoj lidského těla a sebepoznávání. Vládní propaganda z toho udělala výuku masturbace osmiletých dětí. To je to, co dělají: manipulace, lži, které prohlubují polarizaci. Tomu musíme čelit, pokud máme zůstat věrni svým hodnotám. Musíme takové programy zavádět.

Očekával jste to? Byl jste na to připraven?

Všechno, co udělám, se stane cílem vládní propagandy. Máme problém s haváriií odpadního potrubí a několik dní jsme část splašků vypouštěli do řeky. Vláda to označila za polský Černobyl a tvrdí, že jde o největší ekologickou katastrofu na světě. Takže tohle je to, co propaganda dělá.

Foto: Profimedia.cz

Týdeník Gazeta Polska spojený s vládnoucí stranou PiS v červenci vyšel se samolepkou „Zóna bez LGBT”.

Čekal jste ale, že se konzervativci řízené regiony a města budou v reakci na Chartu prohlašovat za „území bez LGBT”?

To je čistě krok propagandy vládnoucí strany. Já už od ní očekávám absolutně všechno, oni opírají svou politiku o strach a předsudky. Pokud jde o imigranty, všechny menšiny i naše nejbližší sousedy – pokazili vztahy s Němci, Ukrajinci, s Izraelem. To je prostě jejich modus operandi.

Budete příští rok na jaře kandidovat na polského prezidenta?

To je sci-fi. Teď se musíme jako opozice soustředit a vyhrát říjnové parlamentní volby a já se soustředím jen na Varšavu. Na stole je spoustu různých scénářů a jen někdo úplně nezodpovědný by je začal komentovat ještě před parlamentními volbami.

Reklama

Doporučované