Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Nájemné

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Nájemné

Původní záměr: Ulevit nájemcům – firmám i osobám – od fixních nákladů spojených s placením nájemného

Realita: Po dlouhých jednáních se podařilo ve Sněmovně schválit návrhy, které umožní nájemníkům postiženým koronavirovou krizí odložit platby nájemného. Nejde nicméně o pardon. Dlužné odložené nájemné budou muset splatit do konce roku. O odklad nájmů budou moci požádat i firmy postižené uzavřením provozoven.

Problémy: Návrh je podle pronajímatelů protiústavní a nepřijatelně zasahuje do jejich podnikání. Lidem, kteří se pronajímáním prostor živí, může širší uplatnění odkladu nájemného skutečně způsobit potíže; vláda tu balancuje na hraně mezi poškozením dvou skupin podnikatelů. Úleva pro nájemce navíc není absolutní. Budou muset nadále platit energie a další služby.

Kdo na pomoc nedosáhne: Lidé a firmy, které neprokážou, že jejich potíže s placením nájemného jsou způsobené koronavirem.

Pohled autora: Úleva chudým lidem od placení nájemného byla jedním z opatření, která ekonomové doporučovali vládě od prvního momentu jako nástroj ke zmírnění krize. U firemních nájemných je otázkou, zda by nebylo lepší nechat dohodu na smluvních stranách nájmu. Je to podobně jako v případě splátek úvěrů na každý pád velký zásah státu do soukromoprávních vztahů.

Reklama

Související témata:

Doporučované