Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Odklad splátek úvěrů

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Odklad splátek úvěrů

Původní záměr: Kvůli dočasnému snížení fixních nákladů domácností i firem vyhlásit plošné půlroční moratorium prakticky na všechny dluhy. „Půl roku bez splátek úvěrů a hypoték pomůže všem. Občanům, firmám i náladě ve společnosti,“ hlásá na sklonku března ministryně financí Alena Schillerová. Kdo chce svůj úvěr normálně splácet, má si podle Schillerové podat žádost o opt-out.

Realita: Je to trochu složitější. Moratorium bylo schváleno (prozatím Sněmovnou), není ovšem automatické a plošné. O odklad splátek je potřeba banku formálně požádat, nicméně finanční dům je fakticky povinen žádosti vyhovět. Zvítězila tedy takzvaná varianta opt-in. Kdo chce splácet dál, nemusí dělat nic. Dlužník si může vybrat délku „ochranné doby“. Začít může nejdříve v květnu, končit může na konci července, nebo na konci října. Ochranná doba se vztahuje jen na úvěry sjednané před 26. březnem 2020.

Problémy: Navzdory dojmům z prvních prohlášení se nejedná o odpuštění splátek. Úvěr dále běží a je úročen (sazba během ochranné doby nemůže přesáhnout devět procent). Fyzické osoby nemusejí v ochranné době platit nic, ale úrok a odložené splátky se jim po konci ochranné doby promítnou buď do zvýšení splátek, nebo do prodloužení úvěru. Firmy musejí i během ochranné doby splácet úrok, odkládají se jim jen splátky jistiny.

Kdo na pomoc nedosáhne: Dosáhnou na ni skoro všichni dlužníci, kteří budou chtít, ale pár výjimek existuje. Na úvěry z kreditních karet a kontokorentů se moratorium nevztahuje, některé firmy možná zklame, že se nevztahuje ani na operativní leasingy. Zákon se dále netýká úvěrů na obchody s investičními nástroji nebo úvěrových rámců. Odkladu nedosáhne také ten, kdo už byl k 26. březnu v prodlení se splácením svého úvěru o více než 30 dnů.

Pohled autora: Schválená varianta je rozumnější než původní moratorium pro všechny s možností opt-out. V mnoha těžce zkoušených účetnictvích bude znamenat úlevu. Přesto je dost necitlivá ke smluvním vztahům mezi bankou a klientem. Všechny programy odkladů splátek, s nimiž banky přišly mnohem dříve, než se k dluhové pomoci rozhoupal stát, se ruší a všichni povinně přecházejí na vládní mustr.

Reklama

Související témata:

Doporučované