Hlavní obsah

Vládní sliby a realita: Vymezený čas pro seniory

Speciál Seznam Zpráv: Velká inventura vládních opatření. Co Babišův kabinet slíbil a jak to v praxi dopadlo.

Reklama

Článek

Omezení prodejní doby

Původní záměr: Senioři jako vysoce riziková skupina měli mít v obchodech zaručeny hodiny, v nichž by při nákupu nepřišli do styku s mladšími ročníky, u kterých je vyšší pravděpodobnost, že jsou přenašeči viru.

Realita: Po různých změnách mají lidé nad 65 let vyhrazeny dvě dopolední hodiny (od 8:00 do 10:00) pro nákupy ve velkých obchodech nad 500 metrů čtverečních; pro zbylé obchody platí jen obecný požadavek umožnit seniorům přednostní nákup.

Problémy: Vláda určovala nákupní dobu pro seniory natřikrát. Nejprve zjistila, že mezi 10. a 12. hodinou senioři obvykle do obchodů nechodí, a museli by tedy měnit své zvyky. Při určení času 7:00 až 9:00 zase kabinet znemožnil ranní nákupy lidem, kteří míří do práce, případně třeba zdravotníkům, kteří po noční naopak míří z práce. Vniveč přišla i vládní snaha vyhradit hodiny pouze pro seniory na poštách, v drogeriích nebo v lékárnách. Finální verze nakonec platí jen pro větší obchody a supermarkety.

Pohled autora: Opatření je to nejspíš správné, v každém případě neškodné. Jen je na něm hezky vidět, jak vláda v krizi nezřídka nejdříve jedná a až poté myslí, přesněji řečeno – radí se s lidmi, kteří věci rozumějí a jichž se týká. V tomto případě s obchodníky.

Reklama

Související témata:

Doporučované