Hlavní obsah

Vládní strany projednají zákon proti Babišovi. ANO má v ruce nový trumf

 

Reklama

Babišovo hnutí ANO se na poslední chvíli snaží zastavit přijetí zákona o střetu zájmů, který omezuje byznys členů vlády. Nejvíc dopadne právě na podnikání ministra financí Andreje Babiše.

Článek

Takzvaný lex Babiš, který ministrům zakazuje vlastnit média a jejich firmám účast ve veřejných zakázkách a čerpání dotací, už schválila Sněmovna. Senátoři k němu ale měli námitky, takže se jím poslanci musí příští týden zabývat znovu.

Vládní strany se ve středu odpoledne sejdou, aby se dohodly, jak budou postupovat. Hnutí ANO chce, aby ČSSD a lidovci svou podporu zákona stáhli. „Jediná šance je tento zákon zamítnout a bavit se o zcela novém návrhu," uvedl právní expert hnutí ANO a poslanec Radek Vondráček.

ANO má v ruce nový trumf – posudek, který si hnutí nechalo zpracovat u parlamentního institutu. Jak informoval deník Právo, parlamentní experti považují zákaz vlastnit média za protiústavní.

Chyba v zákoně

Z návrhu, za kterým stojí budoucí ministr pro legislativu za ČSSD Jan Chvojka, totiž vypadla důležitá pasáž, že se omezení vztahuje jen na ministry. Pokud by zákon prošel v současné podobě, média by nesměli vlastnit ani poslanci nebo zastupitelé.

„Máme podporu analýz, které říkají, že tam došlo k chybě. Je pro mě nepředstavitelné, aby se hlasovalo pro něco, o čem víme, že je to s největší pravděpodobností protiústavní," dodává Vondráček.

Účinnost zákona, který výrazně omezí Babišovo podnikání, bude nabíhat postupně. Dotace a zakázky pro Agrofert by měly skončit už na začátku příštího roku. Zákaz vlastnit média má platit až po příštích parlamentních volbách.

Vondráček nechce odpovídat na otázku, zda je správné, aby ministr čerpal miliardy dotací z veřejných peněz a vlastnil média, jako to dělá jeho stranický šéf Babiš.

„Takhle ta otázka nestojí. Všichni vidí pana Babiše, proto se zákon přijímal, a přijímal se tímto tempem. Neshledávám problém, proč by nějaký spolumajitel třeba hudebního rádia lokálního významu nebo zahrádkářského časopisu nemohl být členem vlády," dodává Vondráček.

Andrej Babiš použil Kalouskův daňový trik a ušetřil desítky milionů. Takto to vysvětluje:

Reklama

Doporučované