Hlavní obsah

Tiskovky nepřenášíme, politiky je nutné konfrontovat, říká šéfredaktor

Foto: ČTK

Nový volební kodex Seznam Zpráv vyvolal silný ohlas. Jedním z bodů je konec needitovaného přenosu vládních tiskovek.

Reklama

Článek

„Povinností suverénního média není přenášet vládní tiskové konference během kampaně. Úkolem je dodávat informace čtenářům v souvislostech. Kampaň začala brzo, musíme na to reagovat,“ vysvětluje Jiří Kubík v podcastu Stopáž.

Už žádné needitované přenosy vládních tiskových konferencí. Tento bod a další čtyři pravidla tvoří nový volební kodex, ke kterému se redakce Seznam Zpráv zavázala. Volební kampaň letos odstartovala nečekaně brzo, když prezident Miloš Zeman určil termín voleb už devět měsíců dopředu.

„Na všechny vládní tiskové konference je nutné se odteď dívat jako na součást volební kampaně. A vláda je v dnešní době schopná mít tiskovou konferenci někdy i denně. Prostor na dotazy, konfrontaci nebo korekci prohlášení politiků je na nich ale velice omezený. Nemyslím si, že je povinností suverénního média přenášet tiskové konference v takové podobě,“ vysvětluje nová redakční pravidla šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Jak se tedy čtenáři dozvědí například o nových opatřeních, jež vláda oznamuje?

„Důležité je dát prohlášením politiků kontext a uvést je co nejrychleji do souvislostí. Například tento týden ministr Blatný prohlásil, že v Královéhradeckém kraji jsou nemocnice tak přetížené, že umísťují pacienty na chodbu. Jenže na toto vyjádření nebylo možné během konference nijak reagovat. Jednoduchým telefonátem ředitelům několika nemocnic v okrese jsme přitom zjistili, že nemocnice sice přetížené jsou, ale žádný pacient na chodbě neleží,“ vysvětluje Kubík.

Další pravidlo volebního kodexu podtrhuje nutnost nestrannosti, nezaujatosti a důvěryhodnosti redaktorů, a to i na sociálních sítích.

„Kolega Jindřich Šídlo tu už dříve stanovil pravidlo, že na sociální sítě nikdy nepíšeme nic po třech pivech, a hlavně to, že na sociální sítě nemohou členové redakce napsat něco, co by s klidným svědomím nemohli napsat do našeho média. Každý novinář by měl cítit ‚záklopku‘. Minimálně v tom, že chce být vnímán jako důvěryhodný profesionál, který měří různým politikům stejným metrem,“ připomíná Kubík.

Znamená rozhodnutí o nepřenášení vládních tiskovek, že redakce straní opozici? Kdo o volebním kodexu rozhoduje? A jak si nyní vedou nezávislá média v Polsku a Maďarsku, kde jsou pod silným vládním tlakem? Poslechněte si celou Stopáž s Jiřím Kubíkem a reportérem Filipem Harzerem v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované