Hlavní obsah

Vládní zaměstnanci v Jižní Koreji mají po osmé večer utrum. Vláda chce zastavit přesčasy, tak vypne počítače

Jihokorejská vláda bojuje proti přesčasům.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Soul chce, aby vládní zaměstnanci končili v práci na čas. Od března se každý pátek v osm hodin večer vypnou všechny počítače a do května se lhůta zkrátí ještě o další hodinu.

Článek

Jihokorejská vláda přichází s novou iniciativou pro své zaměstnance. Všechny počítače v pátek ve 20 hodin vypne. Chce docílit toho, aby lidé končili v práci včas a nedocházelo k přesčasům. Podle BBC chce jihokorejská vláda zastavit trend „pracování přesčas”.

V Jižní Koreji mají vládní zaměstnanci v celosvětovém srovnání jednu z nejdelších pracovních dob. Lidé zde pracují v průměru 2 739 hodin ročně. A to je asi o tisíc hodin více než u pracovníků v jiných rozvinutých zemích.

Nový plán Soulu v následujících měsících projde třemi fázemi. Začne platit od pátku 30. března, kdy ve 20 hodin dojde k odstavení všech počítačů. Druhá fáze bude pokračovat v dubnu, kdy stroje přestanou fungovat druhý a čtvrtý pátek v měsíci už v 19:30. Od května pak bude program v plném proudu a lidé by měli končit v práci o další půl hodinu dříve, počítače se vypnou každý pátek v 19:00.

Podle prohlášení jihokorejské vlády bude každý zaměstnanec podroben kontrole, zda opravdu své zaměstnání opustil. Výjimku bude možné podle BBC udělit pouze v naléhavých případech. Nicméně s novým programem zaměstnanci nesouhlasí, 67 procent z nich tak podalo žádost od osvobození z těchto podmínek.

Reklama

Doporučované