Hlavní obsah

Vládnou obří zemi a mají nemovitosti za miliony. Takto si žijí ruští politici

Svět bez obalu: Stojí na mysu Idokopas a údajně stál 100 miliard rublů. Palác plný luxusu a kýče i přilehlý areál se zimním stadionem patří podle Alexeje Navalného ruskému prezidentovi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Více než 3000 lidí bylo o víkendu zadrženo v Rusku při demonstracích na podporu opozičního předáka Alexeje Navalného. Mezi zadrženými v hlavním městě je i manželka Navalného Julija či jeho spolupracovnice Ljubov Sobolová.

Článek

Proč Kreml a ruští oligarchové tak nenávidí Alexeje Navalného? Nejenom proto, že jde o nejznámějšího ruského opozičního vůdce, ale i kvůli jeho investigativnímu pátrání po zdrojích bohatství, kterým vládnoucí činitelé Ruska disponují.

Před několika dny – ještě před svým zatčením – zveřejnil Alexej Navalnyj video, ve kterém tvrdí, že palác, který stojí na mysu Idokopas a který stál údajně 100 miliard rublů, patří ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Video už nasbíralo přes 80 milionů zhlédnutí. To ale není první podobná videoreportáž, kterou Navalnyj a jeho tým zveřejnil. V roce 2017 natočil reportáž o majetku tehdejšího ruského premiéra a také bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva.

Jak můžete vidět v úvodním videu, údajná Medveděvova rezidence je schovaná za stromy na pozemku nedaleko Moskvy, který má rozlohu 4,3 hektaru. Součástí areálu je například soukromé jezero nebo bazén na střeše domu.

„Víte, kdo mu daroval tuto nemovitost? Nejbohatší ruský oligarcha Ališer Usmanov. Prostě věnoval nemovitost v hodnotě 85 milionů dolarů organizaci, která je úzce spojená s premiérem. Jak se tomu správně říká? Ano, správně – úplatek,“ říká ve videu Navalnyj.

Reportáž obviňuje Medveděva z využívání různých charit a neziskových organizací k získávání peněz od oligarchů, které jsou pak používány na koupi luxusních nemovitostí, jejichž celkovou hodnotu odhadují autoři reportáže na 1,2 miliardy dolarů. Medveděv podle nich vlastní v Toskánsku vinici a olivový sad. V Soči pak bývalý prezident vlastní lázeňský dům a v obci, kde se narodil jeho otec a děd, si nechal postavit chalupu s luxusním areálem.

„Je tady jeho chalupa. Postavili ji na okraji vesnice. A on tam jezdí. Je to oplocené, takže já tam nebyl,“ říká oslovený obyvatel vesnice. „Bydlí tam. Chodí tu i do kostela. Díky němu tu máme plyn a měla by se tu postavit i nová silnice,“ pochvaluje si místní postarší žena.

Alexej Navalnyj ve videu říká, že toto bohatství získal Dmitrij Medveděv díky korupčnímu systému, který vytvořil sám Vladimír Putin.

„Tyto soukromé paláce jsou střežené státní bezpečnostní službou. Takže se dá říct, že oni chrání toto tajemství před námi – občany Ruska, kteří za vše zaplatili. Ale uvnitř těch uliček moci o tom všichni vědí. A Medveděv může krást tak moc a tak otevřeně, protože Putin dělá to samé ještě ve větší míře,“ tvrdí Alexej Navalnyj a tvrdí, že celá ruská vláda, soudci i státní zástupci dělají všichni to samé. Nechávají se korumpovat.

Mezi nimi je i současný ruský premiér Michail Mišustin, o kterém Navalného tým natočil reportáž začátkem minulého roku.

V něm se ukazuje, že ruský premiér má v lesích nedaleko Moskvy luxusní soukromou rezidenci. Díky záběrům z dronu lze vidět, že součástí areálu je tenisový kurt, fotbalové hřiště. Hlavní rezidence má rozlohu 860 m2 a obklopují ji další stavby, které mají patřit rodinným příslušníkům. Finanční zdroje, za které si to vše pořídil, jsou neznámé.

Navalnyj má vlastní vysvětlení. „Od roku 2015 pracujeme na důkazech proti Mišustinovi. Proč? Protože jsme vždycky věděli, že se jedná o zloděje a korupčníka. Máme všechny dokumenty se jmény a důkazy. Nyní vám řekneme, kdo se stal druhým nejmocnějším mužem v Rusku,“ tvrdí v reportáži pro RFE/RL Alexej Navalnyj.

Webová stránka Projekt zveřejnila, že Mišustinovo sídlo má hodnotu 10 miliónů dolarů, a nebo, že třeba jeho dva synové navštěvují švýcarskou internátní školu s ročními náklady okolo 130.000 dolarů.

Další pochybnosti vyvolala informace, že premiérova sestra Natalija Steninová Mišustinová vlastní reality v hodnotě 16 milionů dolarů. V roce 2009 dostala darem od Mišustinova spolupracovníka dům o rozloze 750 m2. Jak rozsáhlý majetek získala, není jasné. Předtím krátce pracovala jen v letecké společnosti Aeroflot. Alexej Navalnyj dále ve svém videu tvrdí, že dva apartmány v centru Moskvy – každý v hodnotě 2,8 milionu dolarů – byly převedeny Mišustinovým synům, a to známým moskevským restauratérem Arkadijem Novikovem.

Novikov to popírá. Na telefonický dotaz odpověděl: „Říkám vám to ještě jednou. Nikomu jsem nic nedal. Zkontrolujte si to pořádně. Ano?“ Na to se Navalnyj optá: „Takže jste ty byty prodal? Za kolik?“ Na tuto otázku Novikov už nereagoval.

A teď tedy Navalnyj zveřejnil i reportáž o Putinově bohatství. Tvrdí v ní, že se mu podařilo získat podrobné plány celého obrovského paláce, ve kterém je údajně umístěno kasino, divadlo, velká vinice, ledové kluziště a nebo třeba luxusní koupelna, kde jen štětka na toaletu byla pořízená za 800 dolarů.

Kreml tyto informace rychle popřel. V každém případě jde o další, i když zřejmě ne poslední, Navalného výstřel v jeho bitvě s Putinem. „Putinovi přátelé od něj získali právo ukrást v Rusku cokoliv budou chtít, za což Putinovi platí mnoha způsoby. Teď například ze svého bohatství odloupli 1,35 miliard, aby svému šéfovi postavili palác.“

A o tom, jak korupční proces v Rusku funguje, hovořil v pořadu Svět bez obalu i známý britský politolog Mark Galeotti – autor knihy „Musíme hovořit o Putinovi“.

„Korupční finanční transfery v Rusku probíhají neustále a mnoho z nich putuje tam, co ruští mafiáni nazývají obščak, což je takový společný účet,“ popisuje systém britský politolog, který informace získával přímo z Putinova okolí.

„To není jenom Putinův účet, ale i účet jeho přátel. Celé Rusko je taková jeho banka. Pokud bude chtít pro sebe postavit nějaký palác, tak si ho nechá postavit. On ale za to nebude platit nic. Podle mě se sice nedá říct, že je Putin nejbohatší člověk na světě. On nemá miliardy uložené někde v bance. Ale pokud jste v Rusku nejmocnější muž, tak se očekává, že vám ostatní projevují úctu a dají vám vlastně vše, co chcete. Tak ty peníze v Rusku proudí.“

Tisíce Rusů vyšly tento víkend do ulic ruských měst, aby vyjádřili svou podporu Navalnému. K demonstracím vyzval Rusy sám Navalnyj, ruské úřady daly najevo, že těmto akcím hodlají zabránit. Někteří protestující byli při policejních zásazích zraněni. Příští víkend mají protesty pokračovat.

Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované