Hlavní obsah

Všichni pro. Vláda uvěřila matematickému modelu a kývla na otevření

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný zdůraznil, že se opírá o příznivé výhledy matematických modelů.

Reklama

Rozhodnutí o uvolnění protiepidemických opatření na třetí stupeň podpořili všichni ministři. Přes původní skepsi se vláda nakonec spolehla na to, že se šíření koronaviru v příštím týdnu dál zmírní.

Článek

Podle vyjádření vládních politiků z posledních dnů to vypadalo, že majitelé obchodů a restaurací ještě nebudou moci otevřít. Nejistotu prohluboval i odklad jednání vlády až na samotný závěr týdne.

Nakonec ministři v neděli jednomyslně odsouhlasili sestup ze čtvrtého na třetí stupeň protiepidemického systému PES a zmírnění některých zákazů. Opatření se pouze nebudou měnit od pondělí, ale až od čtvrtka.

Ještě na začátku víkendu přitom premiér Andrej Babiš (ANO) vyslal signál, který lidi příliš nepotěšil. V rozhovoru pro deník Právo si postěžoval, že „čísla neklesají tak rychle“ nebo že občané nechtějí dodržovat opatření a vyhýbají se testování.

Skepticky se vyjadřoval hlavně vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskové konferenci zdůraznil, že celorepublikové skóre je na třetím stupni rizika jen díky Praze, zatímco v některých krajích se situace dokonce zhoršila.

Na nedělní schůzi vlády však Blatný přinesl argumenty, které vyzněly o poznání nadějněji. Bez velkých problémů pak přesvědčil kolegy, že se čísla o šíření nákazy koronavirem budou v následujícím týdnu dál zlepšovat.

Ministrův optimismus vychází z matematických odhadů, jejichž spolehlivost se podle něj potvrzuje i v reálném vývoji. Vláda podle něj očekává, že v průběhu příštího týdne dojde k „dalšímu výraznému zlepšení situace“.

„Už nyní, po dva dny i bez zápočtu hlavního města Praha je skóre pod hodnotou 60. A k současnému dni je většina krajů, konkrétně osm, v rizikovém skóre číslo tři,“ zdůvodnil Blatný, proč se vláda také rozhodla pro uvolnění. Podle něj byl názor ministrů natolik jednotný, že se ani nemuselo hlasovat.

Blatnému na tiskové konferenci přitakával i „dvojministr“ průmyslu a obchodu a zároveň dopravy Karel Havlíček (za ANO), který se ve vládě přimlouvá za vstřícnost k podnikatelům. Výsledek označil za „kompromisní, rozumné rozhodnutí“, které dává podnikatelům jistotu. „Dodržujeme stále striktně schéma PES,“ dodal Havlíček.

Jak Blatný dodal, rozhodl příznivý vývoj v posledních dnech. Současně popřel, že by se vláda nechala do změkčení zákazů dotlačit veřejným míněním. „Jsou to prostě další dva dny, které poskytly data, která jsme zpracovali,“ dodal ministr.

Zdůraznil, že teprve v neděli byla splněna podmínka, aby třetí stupeň rizika trval po sedm dnů v řadě. Také proto se opatření uvolňují až od čtvrtka. „Ještě do pátku minulého týdne byla většina krajů v situaci, která nebyla optimální,“ připomněl ministr.

V dalších týdnech vláda zjevně spoléhá také na masivní rozjezd testování antigenní metodou. Ta je sice méně spolehlivá než dosud převažující metoda PCR, umožňuje však rychlejší výsledky a je levnější.

Blatný dal každopádně najevo, že se nechce nechat unést. Chystané uvolnění bude podle něj možné hodnotit nejdříve za dva týdny a možnost, že by do konce roku situace umožnila pokles na další, druhý stupeň, označil za „extrémně nepravděpodobnou“.

Platí tedy, že si lidé budou moci před Vánocemi jednodušeji nakoupit, minimálně do Nového roku ale musejí počítat s omezeními, jako jsou stanovený počet lidí v prodejně, roušky ve veřejných prostorách nebo omezení jednacích hodin na úřadech.

Reklama

Doporučované