Hlavní obsah

Vlakových spojů na jižní Moravě je v novém jízdním řádu více

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rozsah regionální dopravy v Jihomoravském kraji v důsledku nového železničního jízdního řádu, který začne platit od neděle, nepatrně vzroste.

Článek

K hlavním novinkám patří přímé spojení z Brna do Hustopečí a s tím související úpravy dopravy směrem do Břeclavi. Přibude také vlaků mezi Břeclaví a Vídní, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Českých drah (ČD) Vanda Rajnochová.

Jízdní řád bude platit do 11. prosince 2021. Do té doby ujedou regionální vlaky ČD na jižní Moravě zhruba 9,7 milionu kilometrů, což je o dvě procenta více než dosud. Společnost vypraví v průměrný pracovní den 915 regionálních vlaků, ve volné dny 620. „Hlavní novinkou je zavedení přímých osobních vlaků z Brna do Hustopečí. Cílovou stanicí osobních vlaků z Brna budou střídavě Židlochovice a Hustopeče u Brna,“ uvedl za brněnskou pobočku ČD Jiří Sysel.

Cestující ze stanic mezi Šakvicemi a Břeclaví o spojení s Brnem nepřijdou. Nově bude v tomto úseku jezdit linka S51, která bude v Šakvicích navazovat na osobní vlaky linky S3 z Brna do Hustopečí a na rychlíky linky R13 Moravan. Rychlé spojení Brna a Břeclavi stejně jako dosud zajistí dálkové vlaky.

Změny čekají na cestující také na ostatních linkách. Na trati 246 Břeclav-Znojmo přibudou v pracovní dny spoje mezi Mikulovem a Znojmem. Expres Pálava Podyjí bude o nedělích jezdit mezi Znojmem a Břeclaví celoročně. Na trati 252 v úseku Brno-Šakvice-Břeclav budou také vybrané rychlíky Moravan nově zastavovat i v Rakvicích. Linku R13 z Brna přes Břeclav do Hodonína doplní nový vlak. Ke zlepšení spojení Brna s Budapeští, Bratislavou a Vídní objednal kraj nové vlaky mezi Brnem a Břeclaví, které budou v Břeclavi navazovat na noční vlaky Metropol a Nightjet. O víkendech od konce března do konce října bude mezi Brnem a Břeclaví navíc jezdit spěšný vlak se zvýšenou kapacitou pro jízdní kola.

Na trati 240 Brno-Jihlava a 244 Brno - Hrušovany nad Jevišovkou - Šanov, Moravské Bránice - Ivančice bude kvůli stavebním pracím platit výlukový jízdní řád. Ten doplní autobusy náhradní dopravy.

V jízdním řádu 2021 se kromě stávajících výluk počítá také s dalšími omezeními. Například mezi Modřicemi a Hrušovany u Brna bude v létě kvůli výstavbě odbočky Rajhrad jednokolejný provoz. „V souvislosti s vládními opatřeními budou minimálně do konce roku 2020 mimo provoz noční autobusové spoje na regionálních linkách. Omezení se týká také expresních spojů linky 108 mezi Brnem a Znojmem a linky 105 a 530 prozatím neobsluhující zastávku u Aqualandu Moravia,“ doplnila mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Společnost RegioJet od neděle vrací většinu svých spojů na trasách Praha-Ostravsko, Praha-Košice, Praha-Bratislava a také Praha-Vídeň. „Jízdní řád pro příští rok je naplánován ve stejném rozsahu jako v roce 2020 s tím, že v průběhu roku mají přibýt další nové spoje. Zahájíme také provoz nočních vlaků na Ukrajinu a do Polska a od května 2021 má být v provozu i noční vlak na trase z ČR a SR do Chorvatska,“ sdělil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Reklama

Související témata:

Doporučované