Hlavní obsah

Vlaky budou přes Liberecko jezdit jen do Německa, do Polska zatím ne

Foto: Seznam Zprávy

V pondělí od ranního zahájení provozu se na mezinárodní lince Liberec-Zittau-Varnsdorf začnou odbavovat také cestující uvnitř německého úseku linky a zároveň bude možné nastupovat a vystupovat v libovolných zastávkách mezi Libereckým krajem, Ústeckým krajem a německým Saskem.

Reklama

V Libereckém kraji se příští týden obnoví přeshraniční železniční doprava jen do Německa, do sousedního Polska vlaky pojedou zřejmě až v červenci. Spoje do Německa budou od pondělí 15. června obnoveny téměř v původním rozsahu.

Článek

V pondělí se díky dalšímu uvolnění koronavirových opatření obnoví provoz vlakových a autobusových spojů většiny mezinárodních linek.

„Přestože na našem území se již opatření rozvolnila dříve, museli jsme v případě mezinárodních spojů vyčkat na uvolnění u našich německých a polských sousedů,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták.

V pondělí od ranního zahájení provozu se na mezinárodní lince Liberec-Zittau-Varnsdorf začnou odbavovat také cestující uvnitř německého úseku linky a zároveň bude možné nastupovat a vystupovat v libovolných zastávkách mezi Libereckým krajem, Ústeckým krajem a německým Saskem. V této souvislosti dojde také k navýšení počtu spojů mezi Libercem a Varnsdorfem. Obnovuje se v téměř plném rozsahu také oblíbené vlakové spojení z Liberce do Drážďan.

Dráhy přešly u většiny dálkových spojů na standardní rezervační systém.

Netrpělivě čekají nejen cestující z polského příhraničí, ale i zaměstnavatelé v průmyslové zóně v Liberci na obnovu regionálních autobusových linek do Bogatynie, Zgorzelce či Sieniawky. „Omezení linek, které mají za hlavní úkol zajistit přivezení a odvození polských zaměstnanců ze směn, způsobovalo českým zaměstnavatelům významný problém v udržení výroby,“ konstatuje Sviták. V noci z neděle na pondělí obnoví přeshraniční provoz linky 645, 669 a 689.

Trpělivost však musejí mít ještě cestující, kteří chtějí vyrazit vlakem linky do Szklarske Poręby. Uvolnění pohybu osob přes hranice neznamená automaticky možnost vjet na koleje zahraničního správce infrastruktury. „Polská strana již od nás obdržela žádost o obnovení přeshraničního provozu v plném rozsahu dle platného jízdního řádu. Zatím však nemáme zpět odpověď a nevíme kdy nás do Szklarske Poręby pustí,“ vysvětluje Jiří Hruboň, ředitel krajského organizátora dopravy KORID LK.

Tuzemští dopravci začínají s obnovováním spojů do okolních zemí.

Postupný návrat do normálu umožňuje také rozšiřovat nabídky spojů zajišťujících volnočasové aktivity. Od soboty 20. června tak začínají jezdit víkendové noční vlaky z Liberce do Hrádku nad Nisou a od července se počítá s obnovením nočních vlaků také do Tanvaldu, do Semil a do Frýdlantu.

Reklama

Doporučované