Hlavní obsah

Vlaky z Liberce do Sklářské Poreby budou končit v Harrachově

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirová opatření v Polsku znovu zastaví přeshraniční vlak z Liberce do Sklářské Poreby. Od 9. listopadu až do 12. prosince budou na základě rozhodnutí maršálka Dolnoslezského vojvodství vlaky končit na nádraží v Harrachově.

Článek

Přímé vlakové spojení z Liberce přes Harrachov do polské Sklářské Poreby se podařilo obnovit po 70 letech v prosinci 2015. Dnes jde o turisty velmi využívané spojení. Hlavně v letní a zimní sezoně jezdí vozy plné. Využívají je Poláci k cestě do českých lyžařských středisek a zpět, výrazně přibylo i českých turistů mířících do Polska.

„Autobusových spojů, které zajišťují dopravu polských dělníků do podniků v Libereckém kraji, by se opatření zatím týkat nemělo,“ řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

V letošním roce to není poprvé, co se kvůli covidu-19 spojení přes hranice do Polska zastavilo. Na jaře přestaly vlaky jezdit 14. března, když česká vláda uzavřela hranice ve snaze ochránit zdraví obyvatel a zpomalit šíření nákazy. Spojení do Německa a autobusový provoz do Polska se podařilo obnovit 15. června, obnovení provozu do Sklářské Poreby muselo ale počkat na schválení polských železnic. Přes hranice do Polska tak začal vlak znovu jezdit až 1. července.

Přímé vlaky do Polska ale nejsou jediným spojením, které se teď kvůli zhoršující se situaci zastavilo. V sobotu už nevyjedou ani autobusy víkendové turistické linky 691, která propojuje turisticky atraktivní místa v Německu, Česku a Polsku. Znovu vyjedou zřejmě až v lednu.

Reklama

Doporučované