Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum Olomouc otevřelo výstavu věnovanou Gregoru Mendelovi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu věnovanou zakladateli moderní genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Expozice připomíná nadcházející dvousté výročí narození tohoto velikána moderní vědy, které připadá na příští rok.

Článek

Pestrý život i práci moravského přírodovědce německého průvodu, zakladatele genetiky a objevitele základních zákonů dědičnosti zachycuje muzeum prostřednictvím informačních panelů, k vidění jsou také například faksimile rukopisu jeho slavného díla.

„Gregor Johann Mendel byl obrovská postava naší historie. Spolu se Sigmundem Freudem patří, jako jediní dva Češi, ke stovce nejvýznamnějších osobností světa. Mendel svými geniálními závěry jednoznačně předběhl svou dobu. Jsem rád, že celosvětové oslavy 200 let této osobnosti, které připadají na příští rok, zahájíme právě v našem muzeu v Olomouci již nyní,“ uvedl ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislav Holásek.

Výstavu Vlastivědné muzeum otevřelo ve středu v Mánesově galerii a přístupná bude veřejnosti do 28. listopadu. Návštěvníci se na ní budou moci seznámit například s faksimilií rukopisu jeho slavného díla Versuche über Pflanzen-Hybriden z majetku Augustiniánského opatství na Starém Brně, k vidění je například také kopie jeho brýlí.

Gregor Johann Mendel patřil k největším velikánům moderní vědy, jeho jméno je dodnes citováno v řadě učebnic po celém světě a jeho objevy z oblasti genetiky představují skutečný průlom v lidském poznávání a chápání přírody, doplnil mluvčí muzea. „Rodák z malé obce ve Slezsku, augustiniánský mnich a později opat kláštera na Starém Brně, vnímavý přírodovědec, výborný matematik, vášnivý včelař a nadšený meteorolog, ale také skromný člověk ‚slabých nervů‘, jehož přínos vědecká obec uznala a docenila až mnoho let po jeho smrti,“ charakterizovali jeho osobnost zástupci muzea.

Výstava o Mendelovi je jednou ze série nově otevřených podzimních výstav ve Vlastivědném muzeu Olomouc, kde mohou nyní lidé navštívit například expozici k devadesátinám Jiřího Suchého či výstavu o Alfonsu Muchovi. V listopadu čeká návštěvníky výstava s názvem Meteorit, která představí jednu z největších záhad Slezského muzejnictví - sbírku meteoritů, které našli dělníci v Lundwallově cihelně v Opavě-Kylešovicích v červenci 1925. Jejich stáří je odhadováno na více než 18.000 let. Soubor meteorických fragmentů, jejichž celková váha dosahuje téměř osm kilogramů, bude do muzea přepravena za přísných bezpečnostních opatření.

Reklama

Doporučované