Hlavní obsah

Majitel hornických domů koupil byty od firmy Julius Meinl, advokátka upozorňuje na neprůhledné vlastnictví

Majetek společnosti Residomo je od podzimu v zástavě u britské správcovské skupiny Wilmington Trust, jež zastupuje držitele dluhopisů v hodnotě 680 milionů eur (více než 17,2 miliardy korun), které Residomo vydalo.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, koupila za více než 273 milionů korun od rakouské firmy Julius Meinl 13 domů s 274 nájemními byty. V bytech společnosti Residomo (dříve RPG Byty) bydlí téměř 90 000 lidí. Společnost RPG Byty získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Ten však není není znám a podle advokátky Hany Marvanové, která zastupovala havíře v právní při o byty po Zdeňku Bakalovi, existují pochybnosti, jestli byty stále nevlastní Bakalova skupina.

Článek

Generální ředitel Residoma Jan Rafaj uvedl, že při akvizici šlo o přirozené rozhodnutí. „Zdálo se nám, že to je za rozumnou cenu, a je to v oblasti, kde působíme. Tudíž další náklady se zajištěním provozu domů nebyly zásadně vysoké, mohli jsme přímo navázat, některé z těch domů jsou dokonce obklopeny byty, které už tam máme,“ řekl Rafaj.

Firma do nově pořízených domů v následujícím období investuje až 20 milionů korun. Prioritou je výměna výtahů v sedmi domech, dále se tam budou opravovat schody a fasády a měnit vstupní dveře a schránky. Loni firma do oprav svých domů a bytů investovala celkem více než 830 milionů korun, podobnou částku plánuje i letos.

Residomo už dva roky patří britské realitní společnosti Round Hill Capital a americké investiční společnosti Blackstone. Investiční ředitel Round Hill Capital Stan Kubáček řekl, že příležitostí, jak rozšířit portfolio podobným nákupem, v Česku moc není. „V Evropě nájemní bydlení zažívá renesanci, neboť podporuje ekonomickou transformaci a rozvoj. Stejně je tomu i v Moravskoslezském kraji, kde už jsme v Ostravě zcela vyprodaní a rozšíření portfolia nám umožňuje dále růst,“ uvedl Kubáček.

Výkonný ředitel Residoma Pavel Klimeš řekl, že trendem je v kraji rozdělování velkých bytů na menší. „Převažují požadavky na malé byty. Loni jsme tak na menší rozdělili 170 bytů,“ řekl Klimeš.

Rafaj řekl, že si společnost při akvizici domů ověřila, že její nájmy nejsou na trhu nejvyšší, naopak patří mezi ty nejnižší. „Podle RealityMIX.cz činí aktuální nájem v Ostravě 165 korun za metr čtvereční. Průměrné nájemné u nás je v Ostravě 137 korun za metr čtvereční,“ uvedl Klimeš.

Majetek společnosti Residomo je od podzimu v zástavě u britské správcovské skupiny Wilmington Trust, jež zastupuje držitele dluhopisů v hodnotě 680 milionů eur (více než 17,2 miliardy korun), které Residomo vydalo. „Využili jsme toho, že byly levné finanční prostředky na trzích, plus náš rating společnosti se zlepšoval a rozhodli jsme se přefinancovat jednoduše dražší úvěr levnějším. Pouze jsme změnili finanční instituce, které nám poskytly levnější financování,“ komentoval to dnes Rafaj. Pro firmu jde podle něj díky zlevnění financování o pozitivní krok.

V bytech společnosti Residomo (dříve RPG Byty) bydlí téměř 90 000 lidí. Společnost RPG Byty získala bývalé hornické byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma.

Reklama

Doporučované