Hlavní obsah

Exkluzivně: Miliardář Světlík řekl, co přivodilo pád Vítkovic

Když ničíte, tak s úsilím o síle jedna, když budujete, potřebujete na totéž sílu tisíc, proto to našim nepřátelům vyšlo, míní Světlík.Video: Adam Junek

 

Reklama

Válka miliardářů o strojírenské impérium vyšla na desítky milionů korun jen za právníky, přiznal Jan Světlík v pořadu Barvy byznysu TV Seznam.

Článek

Když v roce 2003 překvapivě zprivatizoval bankrotující strojírenskou část Vítkovic, bylo to díky tomu, že se dařilo jeho ostravským Lahvárnám. Situace je dnes v podstatě stejná. Lahvárny má ostravský podnikatel Jan Světlík zaparkované v holdingu Cylinders a daří se jim. Původní strojírny rozprodává po součástkách, tedy jednotlivých dceřiných firmách, z nichž řada skončila v insolvenci.

„Znovu zachraňovat strojírenskou část přes Lahvárny nebudu. Jednou jsme to zkusili. Budoucnost Vítkovic je teď jinde. Především v developementu na Ostravsku,“ prozradil exkluzivně na Seznamu miliardář a filantrop Jan Světlík.

Kde se stala chyba, že impérium, s tržbami dosahujícími v nejlepších letech i dvaceti miliard korun, končí rozdrobené? „Svěřil jsem firmy managementu, který neustál tlak. Sami jsme napáchali chyby, které pak umožnily finanční skupině KKCG a bankám nás ostřelovat a znepříjemňovat nám život natolik, až to řada firem nezvládla,“ přiznává Světlík v pořadu Barvy byznysu.

S Pražákem se na byznysu domluvím, horší je to s náplavami z Moravy, říká ostravský magnát.Video: Adam Junek

S KKCG miliardáře Karla Komárka vedl Světlík a jeho Vítkovice vleklé soudí pře a také arbitrážní řízení. „Jen u nás to byly náklady v milionech, někdy i přes deset milionů ročně,“ vypráví Světlík.

Jaký osud čeká další vítkovické firmy? Jak sám prožíval pád svého impéria? Proč si myslí, že největší chyba byla věřit bankám? A proč na jednu z nich – Komerční banku, jíž dluží vítkovické firmy stamiliony korun – podaly strojírny žalobu? I o tom v otevřeném rozhovoru s Janem Světlíkem v pořadu Byznys.

Pořad Byznys vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den od 14:00 a v repríze ve večerních hodinách.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod ZDE.

Reklama

Doporučované