Hlavní obsah

Vlci roztrhali chovatelům daňků polovinu stáda, na odškodnění majitelé nemají nárok

Vlčí smečka zaútočila ve čtvrtek ráno na chovné stádo daňků na Trutnovsku. Chovatelům jich potrhali více než polovinu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vlčí smečka během několika minut téměř zlikvidovala stádo chovných daňků. V oplocené oboře nejspíš učili lovit mladé. Majitelé farmového chovu se však náhrady škody nejspíš nedočkají, daněk není hospodářské zvíře.

Článek

Devatenáctihlavé stádo daňků včetně několika březích samic si ve čtvrtek ráno vyhlédla vlčí smečka v Bernarticích na Trutnovsku. Manželé Dana a Jiří Kučerovi chovali zvířata hlavně pro radost, pořídili si je před třemi lety. Během několika minut však přišli o více než polovinu stáda. Na pastvinách zůstali ležet samci i březí samice. „Vlci lovili pro radost,“ říkají rozhořčení chovatelé.

Dana Kučerová přišla na pastvinu těsně po útoku, jednoho z utíkajících vlků prý i spatřila. Při venčení psů ji vyděsil pláč zraněných a vyděšených zvířat. „Je to několik let naší práce. Byť jsem myslivec a chodím lovit, je pro mě hrozně těžké to utrpení zvířat, jež vlci loví jedno po druhém. Úplně mi z toho řevu zatrnulo, kdo tohle nezažil, nepochopí,“ říká chovatelka.

Mrtvoly zvířat jsou rozesety po pastvině tak, jak před šelmami utíkala. Chovatelé je měli zavřená v jedné polovině pastviny s lesíkem, druhou část měli uzavřenou brankou z kovových trubek, aby se zvířata nedostala na část louky, kterou chtějí pokosit pro zimní zásoby. „Takhle otevřené jsem to tady našla,“ ukazuje Kučerová na násilím vytrženou branku, drátěný výplet je v několika místech vypouklý, jak do něj zvířata silou narážela. „Daňci měli takový strach, že to silou vytrhli, jak před vlky utíkali,“ říká. O kus dál leží zardoušená březí daněla. Má pouze prokousnuté hrdlo a kousanec ve slabinách, jinak je nedotčená.

Ještě horší pohled se naskytne o kus dál. Dana Kučerová odhrne staré prostěradlo, pod kterým leží samice s vyvrženými vnitřnostmi. A o pár metrů dál pod dalším prostěradlem její mládě, které se mělo teprve narodit. „Ještě nenarozené daňče, vytržené z dělohy a pohozené na zem. A šlo se dál zabíjet,“ povzdychne si Kučerová. Mísí se v ní smutek a zároveň vztek.

Způsob, jakým vlci pozabíjeli část stáda, překvapil i Jiřího Hejnu z odboru životního prostředí trutnovského městského úřadu, který přijel místo ohledat a potvrdit, zda se jednalo o práci vlků, nebo ne.

„Poprvé jsem se setkal s tím, že nedošlo k žádnému úbytku masa. Zažil jsem třeba, že vlci strhli 15 ovcí, tři z nich úplně snědli. Tady jsou všichni daňci jenom zakousnutí a někteří mají rozpárané břicho. Neumím si ale představit, že by to dělal někdo jiný než vlk,“ říká Hejna. Odhaduje, že jde nejspíš o práci celé smečky vlků, která na daňcích nejspíš zacvičovala své mladé v lovu.

Ochránci přírody, kteří jsou zastánci návratu vlků do krajiny, doporučují chovatelům, aby svá stáda zajistili vysokými ploty nebo pasteveckými psy. Kučerovi své pozemky pro daňky oplotili přes dva metry vysokým plotem, za který zaplatili půl milionu korun. „Dělala to pro nás profesionální firma. Nestavěli jsme to amatérsky. Je to uchycené jak nahoře, tak úplně dole, aby to bylo opravdu pevné,“ ukazuje chovatelka. Ani plot však nepomohl, vlci si našli místo, kde se jim podařilo plot podhrabat.

V Královéhradeckém kraji se vlci do přírody začali vracet před několika lety. Královéhradecký kraj chovatelům vyplácí náhrady za vlkem zabitá zvířata. Jedná se však jen o ovce, kozy a další hospodářská zvířata. Chovatelé daňků na odškodnění zatím nemají nárok. Po upozornění Seznamu se však o případ Kučerových začal zajímat hejtman, který chce vymyslet, jak by kraj mohl chovatelům pomoci.

Od roku 2016 Královéhradecký kraj vyplatil chovatelům náhrady v řádu několika set tisíc korun. Jen letos zatím vyplatil skoro 300 tisíc korun, dalších několik set tisíc je v řízení.

Reklama

Související témata:
Bernartice
Ohrada

Doporučované