Hlavní obsah

Vlekaři i lyžaři si počkají, vláda o nich bude rozhodovat v pondělí

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Původně se měly vleky rozjet od 18. prosince, ale šíření koronaviru nabírá na tempu a termín rozjedu lanovek zůstává v nedohlednu. Pokud by se nerozjely do konce roku, přijdou vlekaři až o třetinu tržeb.

Článek

K otevření zimních středisek by se vláda měla vrátit v pondělí. Pravidla pro zimní střediska by bylo dobré doplnit do protiepidemického systému PES, je to ale v kompetenci Ministerstva zdravotnictví. Na tiskové konferenci pořádané spolu s Horskou službou ČR to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Kabinet se na mimořádném jednání podle Dostálové tématu provozu lyžařských středisek dotkl. Schválil změnu předchozího krizového usnesení, které zakazovalo užití lyžařských vleků a lanových drah veřejností. Nově se zákaz týká jejich použití jen v souvislosti s užitím lyžařských tratí.

„Tím není dotčeno užití lanových drah jejich provozovateli nebo veřejností pro jiné účely dopravy osob nebo pro účely přepravy zboží a materiálu,“ zní nové usnesení.

Dostálová věří, že provoz skiareálů bude možný, i když režim se s ohledem na šíření epidemie změní. Lidé podle ní pochopitelně nebudou například moci stát vedle sebe ve frontách, nutné bude dodržování bezpečnostních odstupů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden avizoval, že lyžařská střediska by se mohla otevřít 18. prosince. Nakonec ale návrh z pondělního jednání vlády stáhl s tím, že epidemická situace neumožňuje toto rozhodnutí přijmout. Představena zatím nebyla ani pravidla pro provoz skiareálů. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se tak stane až s jasným datem jejich otevření.

Asociace horských středisek už dříve vyzývala, aby pravidla byla součástí systému PES, stejně jak tomu je u dalších podnikatelských činností. Odsun termínu zveřejnění podmínek a otevření lyžařských středisek povede podle asociace k dalšímu stupňování zmatků a nejistoty, se kterými se provozovatelé skiareálů, ubytovacích zařízení, restaurací a dalších služeb musejí potýkat, uvedla tento týden.

Už teď přicházejí o peníze

Lyžařské areály v Česku zaměstnávají přes 45 tisíc lidí a spolu s návaznými službami přináší zimní sezona na českých horách veřejným financím přes 12 miliard korun, tvrdí zástupci organizací.

„Přes nejistou sezonu areály investují již nyní nemalé prostředky do zasněžování a dalších příprav na zimní sezonu. Pro řadu z nich, a nejen těch menších, však může být odkládání začátku zimní sezony devastující. Aktivně proto komunikujeme s vládou a dalšími orgány o podmínkách provozu lyžařských středisek v nadcházející sezoně,“ zdůrazňuje Viliam Sivek, prezident České unie cestovního ruchu.

Reklama

Doporučované