Hlavní obsah

Skiareály varují vládu: Otevřete nás, horám hrozí nekontrolovaný chaos

Foto: Pexels.com

Otevření je jediný způsob, jak eliminovat chaos, který v horských střediscích nastane, píší vládě provozovatelé skiareálů a cestovního ruchu.

Reklama

Zástupci provozovatelů lyžařských středisek, cestovního ruchu a sportu znovu vyzývají vládu k otevření sjezdovek. Hraničním termínem je pátek. Situace se podle nich stává neúnosnou.

Článek

„Otevřete lyžařská střediska v Česku v zájmu ochrany zdraví našich občanů a využijte spolupráci s jejich provozovateli,“ vyzývají představitelé cestovního ruchu a lyžařských areálů vládu.

Česká unie cestovního ruchu, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace horských středisek a Unie horských povolání. Ty všechny požádaly ve středu vládu, aby umožnila provoz lanovek a vleků už od pátku 29. ledna 2021. Se zahájením jarních prázdnin podle nich dojde k nekontrolovanému zahlcení českých hor, naopak provozovatelé skiareálů mohou pomoci nastavit bezpečný a plynulý provoz.

„Ve spolupráci s obcemi a dalšími složkami je to jediný způsob, jak eliminovat chaos, který v horských střediscích nastane a jenž je možno označit i za hazard s lidským zdravím. Lanovky a vleky v provozu nejsou z epidemiologického hlediska významnějším rizikem, což potvrdil i pan ministr Blatný,“ píší představitelé cestovního ruchu v dopise.

„Naopak mohou přispět k ochraně zdraví návštěvníků, protože díky nim bude možné vyžadovat nekompromisní dodržování všech souvisejících opatření,“ pokračují.

Otevření lyžařských areálů projednává vláda ve středu

Otevření lyžařských středisek ale není tak docela tabu ani v současných podmínkách, kdy se Česko nachází v nejstriktnějším pásmu protiepidemických pravidel. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na pondělním jednání vlády usiloval o otevření skiareálů už od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory ve frontách a na lanovkách. Se svým návrhem ale neuspěl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že z epidemického hlediska nevidí problém ve fungování vleků a pohybu po sjezdovkách, ale nesmí to podle něj znamenat výrazné zvýšení mobility po Česku. Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být podle něj zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se podle Blatného nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

Skiareály jsou nakloněné tvrdším pravidlům

Tvrdší režim na horách by měl podle Havlíčka spočívat v menším počtu přepravovaných lidí na lanovkách a vlecích či řízeném fungování front. Zásadní bude ale systém kontrol a následků za nedodržování opatření ve skiareálech. Například využívání ubytovacích kapacit pro rekreační účely pod záminkou pracovních cest. S tímto úkolem by měli být nápomocní pracovníci ČOI, klíčová role bude ale podle Havlíčka dále spočívat na policii.

V návaznosti na pondělní jednání vlády jsou podle dopisu provozovatelé lyžařských areálů a podniků s nimi spojených schopni doplnit některá pravidla tak, aby se bezpečnost provozu ještě zvýšila – může to být například zavedení respirátorů FFP2, nebo omezení kapacity dopravních zařízení.

Podle provozovatelů lyžařských areálů prodloužení zákazu provozu během jarních prázdnin způsobí v konečném důsledku také opětovný nekontrolovatelný pohyb osob v rámci zimních středisek a mimo vyznačené a bezpečné trasy.

Podle dostupných informací jsou už v posledních dnech patrné zásahy Horské služby, která zachraňuje stále více zraněné turisty v zakázaných areálech.

Neorganizovaný pohyb návštěvníků může mít podle předsedy Unie horských středisek Ladislava Janků také značný dopad na přírodu, národní parky či chráněné oblasti.

V Česku je podle Havlíčka 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Areály se blíží k druhému vrcholu sezony

Odvětví zimních lyžovaček je oproti jiným oborům tak trochu speciální. Liší se hlavně v tom, že provozovatelé musí na celý rok vydělat za jedno roční období. Zimní sezona má podle lyžařských středisek dva vrcholy – jeden přes Vánoce, který generuje odhadem až celou třetinu veškerých tržeb. Druhý pak probíhá během jarních prázdnin.

Reklama

Související témata:

Doporučované