Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš na zídce, Jurečka v traktoru. Manuál pro návštěvu po tornádu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Je povinností politiků „vyrazit a pomáhat“? Téma pro podcast Vlevo dole.

Reklama

Článek

Politici by po přírodní katastrofě na místo neštěstí vyrazit měli. Hnutí ANO si za negativní reakci na fotky z poničeného Břeclavska ale může samo – kulturu politického tyjátru nastavil právě jeho PR tým.

Z fotografií vládních i opozičních politiků, kteří se osobně vyrazili podívat do jihomoravských obcí zničených tornádem, si lidé utahují na sociálních sítích. Třeba ke snímku, kde sedí premiér Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou, přidávají popisky „manželský pár odpočívá po náročném turistickém výletě“.

Bez ohledu na to se političtí reportéři Seznam Zpráv Václav Dolejší s Lucií Stuchlíkovou v podcastu Vlevo dole shodli, že politici se na místě katastrof mají ukazovat – hlavně proto, aby poškození lidé viděli, že v nouzi nezůstali sami a stát jim pomůže.

„Jde vlastně jen o to, najít správnou míru vkusu, aby to nebylo směšné a trapné. Lidé samozřejmě vycítí, pokud někdo jen předstírá zájem a účast, a přitom mu jde jen o politickou agitaci. Ale fakt těžko říct, kde ta správná míra leží,“ míní Václav Dolejší.

Podobně se účast politiků na místě neštěstí řešila při povodních v letech 1997 na Moravě a 2002 v Čechách. Dnes už by třeba politický marketing v žádném případě nepřipustil, aby se politici ostentativně proletěli helikoptérou nad poničenými oblastmi, jako to udělala dvojice Václav Klaus a Miloš Zeman v roce 1997.

„Abychom jenom nekritizovali, PR vítězem jsou dva lidovci. Hlavně jihomoravský hejtman Jan Grolich, který byl věcný, empatický a autentický. A pak samozřejmě šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který přijel s traktorem a valníkem naloženým latěmi a zůstal tam pomáhat několik dní,“ říká Lucie Stuchlíková.

Co mají společného Miloš Zeman a tříletý syn Lucie Stuchlíkové? Kolik toho uběhne Robert Šlachta? A proč číst volební průzkumy odzadu? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované