Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš přesune svá děla se špínou. Než to zakážou

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Babišův slogan „než to zakážou“ vymazal z kampaně covid. Jaká taktika zbývá opozici?

Reklama

Článek

Mezi příznivci opozičních stran, kteří si přejí konec Babišovy éry, dochází k přelivu hlasů. Průzkumy veřejného mínění už tři měsíce ukazují trend přeskupování sil: zatímco koalice Pirátů a Starostů pomalu klesá, konkurenční aliance Spolu postupně roste.

Tématem, v jaké aktuální kondici jsou relevantní politické síly dva měsíce před volbami, se zabývají autoři politického podcastu Vlevo dole Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

„Trojkoalice tradičních stran ODS, lidovců a TOP 09 možná neboduje nejlepším uměleckým dojmem, ale nakonec může voličům nejméně vadit. Zdá se, že pro část lidí je představa Pirátů jako hlavní vládní síly příliš divoká, tak se vracejí k vyzkoušenému,“ míní politický reportér Václav Dolejší, proč se K3 dostala na druhé místo žebříčků.

K2 – tedy Piráti se Starosty – skokově vylétla do čela žebříčků letos na jaře, kdy byla epidemie na vrcholu, byly přeplněné nemocnice, umíralo na covid nejvíce lidí a podpora vládního hnutí ANO se propadla.

„Andrej Babiš a jeho tým si tehdy Piráty vybral jako svého hlavního volebního soupeře, začal je vykreslovat jako levicové extremisty, začal jimi strašit. Odtud hesla, že všechno zakážou. Teď je jen otázkou času, kdy si toho Babiš všimne a svá děla raději namíří na koalici Spolu,“ říká Lucie Stuchlíková.

Proč bude Babišovo heslo „než to zakážou“ fungovat? Co se stalo s preferencemi Tomia Okamury? A proč musela ČSSD draftovat exšéfa Zelených, aby se vůbec dostala do médií? Víc se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované