Hlavní obsah

Vlevo dole: Co by museli Mynář s Vondráčkem provést, aby rezignovali?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Radek Vondráček zatím před odpovědností uhýbá jako onen příslovečný nevinný muzikant.

Reklama

Článek

Poslední kauza šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, který jako advokát pracuje pro firmy nabízející rychlé peníze, a dokonce spolupracoval s odsouzenými lichváři, ukazuje, že dnes jen tak něco nedonutí politiky uznat chybu a rezignovat.

Podobně je to s prezidentovým kancléřem Vratislavem Mynářem, který zatím ustál manipulace se zakázkami v Lánské oboře, odsouzeného podřízeného, stíhání kvůli dotaci na vlastní penzion nebo načerno postavený rybník.

Ačkoliv premiér a šéf ANO Andrej Babiš nedávno vyzval poslance, aby v zákoně podpořili kultivaci divokých exekucí, teď ho ani nenapadlo vyzvat místopředsedu svého hnutí Vondráčka k rezignaci kvůli zapojení do obchodu s chudobou.

„Vlastně je naivní něco takového očekávat. Pokud je předseda hnutí a premiér sám stíhaný v kauze Čapí hnízdo, tak přece nemůže vyzývat své lidi, ať už jde o Vondráčka, nebo Faltýnka, aby kvůli menším proviněním rezignovali,“ míní Václav Dolejší.

Přitom ještě před pár lety, kdy byly u moci tradiční politické strany a v zemi panovalo „Palermo“, jak této éře před svým vstupem do veřejného života říká premiér Babiš, politici odstupovali ochotněji – a často kvůli prkotinám, alespoň ve srovnání s dneškem.

„V tolik proklínaných tradičních stranách totiž fungují základní samočisticí mechanismy, že vždycky tam najdete někoho, komu bude vadit kauza poškozující celou partaj, a hlavně někoho, kdo se bude tlačit na uvolněné místo,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Kolik stromů by museli v Lánech načerno pokácet a kolik zvěře vystřílet, aby kancléř Mynář rezignoval? Kolik mejdanů s kytarou a šlehačkou ve sněmovní kanceláři může ustát Radek Vondráček? A má Václav Dolejší důvěru Lucie Stuchlíkové? Poslechněte si aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované