Hlavní obsah

Vlevo dole: ČSSD chce změnu. Ale nemá nikoho, kdo by s ní přišel

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Obhájí Jan Hamáček předsednickou funkci na virtuálním sjezdu sociální demokracie?

Reklama

Článek

Sociální demokraty čeká sjezd. Ale nebudou ani řízky, ani posezení v hospodě, ani tajné dohody v zákulisí. Místo toho si přátelé a přítelkyně – jak se členové strany oslovují – zvolí nové vedení online z vlastních kuchyní a obýváků.

V nejnovějším díle podcastu Vlevo dole Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková rozebírají, jak sjezdy ČSSD vypadaly dříve. Tedy v době, kdy šlo o největší levicovou stranu, a ne o partaj bojující o záchranu.

Sociální demokraty děsí preference, které jim předpovídají vypadnutí ze Sněmovny. A straníkům neuniklo ani to, že druhé levicové straně, a to KSČM, která se nyní na rozdíl od ČSSD snaží emancipovat od Babiše, se v průzkumech vede lépe.

Post předsedy bude obhajovat Jan Hamáček, ve straně ale sílí hlasy volající po změně. Jenže jasnou a přesvědčivou vizi, jakým jiným směrem stranu vést, žádný z Hamáčkových konkurentů zatím nepředložil.

„V ČSSD je dnes atmosféra volající po razantní změně, členové čekají, že přijde někdo, kdo jasně a jednoznačně řekne: tohle je moje vize, můj plán, můj projekt, tohle chci dělat. Buď berte, nebo mě nevolte. A nikdo takový nepřichází. Všichni uhýbají a chytračí,“ řekl Václavu Dolejšímu místopředseda sociálních demokratů Michal Šmarda.

O post předsedy se chce s Hamáčkem utkat ministr zahraničí Tomáš Petříček, exministryně školství Kateřina Valachová a předseda jihomoravské ČSSD Břetislav Štefan. „Nevěřím, že sociální demokraté mají odvahu do toho víc říznout a zkusit se vydat úplně jiným směrem. I když vidí, že to takhle nefunguje,“ myslí si Lucie Stuchlíková.

Kdo nakonec vyhraje? Zabírá na delegáty sjezdu spíš becherovka zadarmo, nebo whiskey za peníze? A proč byl před příjezdem Miloše Zemana na sjezd zalarmován krajský šéf hasičů? To se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované