Hlavní obsah

Vlevo dole: Co je lepší než dovolená u moře? Léto na náměstích s Petrem a spol.

Foto: Twitter @SpoluKoalice

Zatímco lídři koalice Spolu budou modrým volebním autobusem objíždět zemi, koalice Pirátů a STAN působí, jako by se tak trochu schovávala.

Reklama

Článek

Dvě konkurenční opoziční koalice, jež chtějí odstavit Andreje Babiše od moci, zvolily zcela odlišnou taktiku, jak dělat kampaň v létě o prázdninách.

Teď do voleb zbývají necelé tři měsíce a trojblok Spolu – tedy ODS, lidovci a TOP 09 – se rozhodl jet naplno. Nechce promarnit jediný letní den. Lídři budou modrým volebním autobusem objíždět zemi, kromě setkání třeba promítat filmy v letním kině a mladí straníci na palubě mají agitovat přímo u voličů.

Naopak koalice Pirátů a Starostů jako kdyby ztrácela dech, zmizela a její politici najednou nejsou pořádně vidět ani slyšet. Vysvětlují přitom, že jde o záměr. Nechtějí prý v létě otravovat lidi politikou a také vědí, že velká část voličů se stejně rozhoduje až na poslední chvíli.

Která ze strategií bude účinnější a povede 8. a 9. října k lepšímu výsledku? To je tématem aktuální epizody Vlevo dole, politického podcastu Seznam Zpráv. Jestli je horší přepálit start, nebo zaspat, se ale s jistotou dozvíme až po volbách.

„Přijde mi, že PirStanu ublížily průzkumy z jara, které z nich udělaly favority voleb. Ivan Bartoš, tenhle velký politický talent, jako by se toho lekl. Najednou se stal terčem, musel se hájit a přestal být autentický – kvůli obavám, aby hlavně neudělal nějakou chybu,“ míní Václav Dolejší.

Energii by člověk čekal právě od těch, kteří chtějí přinést do politiky generační změnu. Ale místo toho překvapivě sledujeme tradiční strany v koalici Spolu, jejichž lídři Fiala, Jurečka a Pekarová Adamová se rozhodli strávit společně léto na mítincích. A ještě se u toho tváří, že je to lepší než dovolená u moře.

„Jakási opatrnost Pirátů je nejvíc znát v jejich debatách o programu, kde měli třeba zavedení nových daní nebo zvýšení daní z nemovitostí, ale po odporu veřejnosti se už k tomu raději nehlásí. Stávají se tak minimálně nekonzistentní,“ říká Lucie Stuchlíková.

Poznáte oficiální koláže PirStanu od těch, který vytvořil náhodný generátor? Jak zaškodil koalicím Miloš Zeman? A kdo dodal do kampaně nejvíc mladých dobrovolníků? Dozvíte se v aktuálním vydání podcastu Vlevo dole. Pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku. A nezapomeňte nám napsat své otázky pro Vlevo dole, které zodpovíme v příští epizodě.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované