Hlavní obsah

Vlevo dole: Feri? Kdo je to Feri? ptá se koalice Spolu

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Koalice Spolu přišla o jednu z hlavních tváří. Feriho se teď snaží z kampaně aspoň „vyzmizíkovat“.

Reklama

Článek

Dominik Feri měl být hitem pro mladé voliče, tahákem pro letošní volby. Jenže obvinění ze sexuálního obtěžování všechno změnila – kampaň Mám hlas s Feriho tváří je v troskách a zástupci koalice Spolu nevědí, jak s ní dál.

Kauza tak koaličním marketérům dělá značné vrásky. Jisté je jen jedno – Feri musí zmizet. Nejdřív se ztratily jeho fotografie, pak celý web. „Pro předvolební kampaň je to velká rána. Koalici měli reprezentovat čtyři lidé – tři předsedové stran a právě Dominik Feri. Podobnou hvězdu už koalice rozhodně nesežene,“ říká Lucie Stuchlíková v novém dílu politického podcastu Seznam Zpráv Vlevo dole.

„Tahle zklamání nejvíc bolí. Pro konzervativní voliče bylo v roce 2013 ranou, když se dozvěděli, co Petr Nečas – pan Slušný, pan Čistý – dělal se svou tajemnicí v premiérské pracovně. Totéž je dnes pro liberální voliče kauza Dominika Feriho, který pro ně byl symbolem rovných šancí a toho, že i mladý člověk, navíc tmavé pleti, může v české společnosti uspět, dokonce se prosadit v politice a stát se hlasem mladé generace,“ komentuje Václav Dolejší.

Zhroucení části kampaně navíc přichází v situaci, kdy koalice Spolu zaostává v přízni u mladých za druhou opoziční koalicí Pirátů a Starostů. Ta naopak sbírá mladé voliče ve velkém. Feri už jednou TOP 09 výrazně pomohl – v posledních volbách i jeho preferenční hlasy pomohly dostat stranu přes pětiprocentní hranici do Sněmovny.

„Je otázka, do jaké míry to koalici Spolu poškodí, ve výsledku to ale mohou být ta tři čtyři procenta, která budou chybět,“ dodává Dolejší.

„Samozřejmě někteří mladí voliči budou zklamaní, to zcela chápu. Ale nejsme stranou jednoho muže nebo ženy,“ myslí si šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Nedomnívá se, že celá věc poškodí vzájemné vztahy v koalici – strana podle ní věc adekvátně vyřešila. Feri skončil jako poslanec, odešel z kandidátky i z TOP 09.

Přinese kauza Feri do Česka pořádné #MeToo? Dožije se vláda Andreje Babiše konce týdne? A neměli by se komunisté přejmenovat na kapitalisté? To se (možná) dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované