Hlavní obsah

Vlevo dole: Návod jak poznat, že se Zeman probudil

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Epizoda číslo 100 politického podcastu Vlevo dole. Na programu je hodnocení rýsujícího se kabinetu Petra Fialy, Miloš Zeman a klid na lůžku.

Reklama

Článek

Už brzy poznáme, v jaké kondici se v nemocnici „probudil“ prezident Miloš Zeman. A to velmi jednoduše – podle toho, jak moc bude komplikovat vznik nové vlády. Téma jubilejní 100. epizody politického podcastu Vlevo dole.

„Pokud ochotně a bez jakýchkoliv výhrad jmenuje nový kabinet tak, jak mu sestavu předloží Petr Fiala, pak můžeme směle konstatovat, že už to není ten starý Zeman, který si nikdy neodpustí hrát si své hry, rýpat a škodit,“ míní reportér Václav Dolejší.

Jestliže se Zemanovi vrátila po přesunu na standardní nemocniční pokoj alespoň část jeho původní síly a chuti intrikovat, pak se určitě pokusí alespoň jednoho ministra či ministryni blokovat. Budoucí premiér a lídr koalice Spolu Petr Fiala mu ale už předem vzkazuje, že v takovém případě neustoupí.

„Já spíš očekávám, že prezident tentokrát překvapí tím, že problémy nebude dělat. Dobře ví, že proti němu stojí většina v obou parlamentních komorách, a tudíž hrozba aktivace ústavního článku 66, která by ho mohla kdykoliv dočasně zbavit pravomocí,“ míní Lucie Stuchlíková.

Autoři v aktuální epizodě probírají také dění během první schůze Poslanecké sněmovny a personální podobu nové vlády – mimo jiné i to, proč se Marianu Jurečkovi nakonec nechce na ministerstvo zemědělství nebo proč si resort práce a sociálních věcí nakonec nevzala ani Markéta Pekarová Adamová, ani Olga Richterová.

Jde o 100. epizodu Vlevo dole, ovšem autoři moc neslaví – oba jsou nemocní. Lucie Stuchlíková sice ještě stihla vyzpovídat řadu nových i zkušenějších poslanců na první schůzi nově zvolené Sněmovny, ale hlavní natáčení proběhlo už z domova na dálku. Omluvte proto pomalejší, rekonvalescenční tempo jubilejního dílu.

Podepíšou Dolejší a Stuchlíková také koaliční smlouvu, nebo budou dál fungovat jen na „psí knížku“? Jak se jim už pět měsíců před volbami podařilo odhadnout, kdo vyhraje volby? A jsou aktuálně horší Lucčiny horečky, nebo Václavova třísla?

Poslechněte si už 100. díl podcastu Vlevo dole v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované