Hlavní obsah

Vlevo dole: U komunistů to vře. Už nechtějí být Zemanovou pákou na Babiše

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vojtěch Filip, komunistický předseda, který jím už neměl být.

Reklama

Článek

Mezi komunisty, na nichž závisí důvěra Babišovy vlády, to zrovna vře. Čím dál víc soudruhů je naštvaných na předsedu Vojtěcha Filipa, který už rok měl být předsedou bývalým.

Jenže KSČM už třikrát kvůli covidu-19 odložila sjezd, na němž měl Filip skončit, jak ostatně sám avizoval. Sjezd měl být původně loni v dubnu, pak v listopadu, pak letos v březnu. Pokaždé byl zrušen.

Filipovi kritici teď chtějí, aby o změně stranického vedení rozhodlo širší vedení strany, tedy ústřední výbor. Jen k tomu potřebují získat dvě třetiny hlasů. Třeba poslanec Jiří Dolejš volá po generační obměně, jeho kolega Leo Luzar mluví o nových tvářích a nové energii.

„Dění v komunistické straně by nás nemuselo nějak zvlášť zajímat, ale v souboji o nové vedení se hraje i o to, zda dál podporovat Babišův kabinet. Jedna z hlavních adeptek na novou předsedkyni, europoslankyně KSČM Kateřina Konečná, označuje premiéra Babiše za lháře, který neplní své sliby, a proto by ráda ukončila toleranci vlády,“ popisuje v podcastu Vlevo dole dění u komunistů Václav Dolejší.

Udržení současného předsedy Vojtěcha Filipa ve funkci co nejdéle si přeje hlavně Miloš Zeman. Právě Filip je prezidentovou nejsilnější pákou na Babišovu vládu, přes něj může stupňovat tlak na premiéra a prosazovat své požadavky.

„Komunisté teď ale cítí, že hodně voličů jim odešlo k hnutí ANO, a pokud něco nezmění, tak se v říjnových volbách ani nedostanou do Poslanecké sněmovny. Nejsem si jistá, zda takhle konzervativní a stařičká strana bude nějaké změny schopna,“ míní Lucie Stuchlíková.

Co mají komunisté na svých sjezdech ze všeho nejradši? Chybí na WC v sídle KSČM toaletní papír? A kolikátý nejposlouchanější podcast ve Francii je Vlevo dole? To se dozvíte v aktuální epizodě politické talkshow Seznam Zpráv. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované