Hlavní obsah

Vlevo dole: Měl Bartošovi přihrávat na góly, teď je má sám dávat

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vít Rakušan má pomoci zvrátit postupný propad koalice Pirátů a STAN ve výzkumech veřejného mínění.

Reklama

Článek

Do popředí politické scény se dere dosud spíš nenápadný šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Kdo je vlastně muž, který má být na úkor Ivana Bartoše víc vidět jako tvář koalice Pirátů a Starostů? Téma dnešní epizody podcastu Vlevo dole.

Při květnovém zahájení kampaně koalice Pirátů a Starostů byl hlavní hvězdou mítinku na nábřeží v centru Prahy Ivan Bartoš. Všichni se s ním fotografovali, každý si s ním chtěl podat ruku a prohodit alespoň pár slov. Koalice s téměř třiceti procenty preferencí vedla žebříčky, byla najednou hlavním favoritem voleb a Bartoš v černém tričku s nápisem „energie“ vážným kandidátem na příštího premiéra.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan stál opřený o zábradlí u řeky a sledoval ten cvrkot. Na sobě měl tričko s heslem „zkušenost“ a na otázku, jestli zvládne být dvojkou vedle Ivana Bartoše, odpovídal klidně: „Upřímně, neunesl bych to vedle každého. Ale vedle Ivana s tím nemám problém. Já mu budu rád přihrávat na góly a pak se z těch gólů budu radovat spolu s ním.“

Koalice Pirátů se Starosty se od té doby propadla až na třetí místo. A jednou ze změn v jejich kampani, která má pád zastavit a trend otočit, je právě Vít Rakušan. Odteď má být víc vidět „zkušenost“ na úkor „energie“. Kdo je tedy muž, který měl původně na góly jen přihrávat a teď je má sám dávat?

„Za Víta Rakušana nejvíc mluví jeho volební výsledky v Kolíně, kde opakovaně získal v komunálních volbách přes 60 procent hlasů. Zároveň je to politik, který si velmi pečlivě buduje svou image a ještě se u toho dokáže tvářit, že mu na tom vlastně zas tak nezáleží,“ míní Lucie Stuchlíková.

Každopádně s Rakušanem se teď dá čekat změna kampaně K2. Šéf Starostů měl už dříve výhrady k některým krokům Pirátů. „On už několik týdnu říká, že se Piráti až moc nechali natlačit do defenzivy, že většinu energie i času věnují vyvracení dezinformací a obraně před útoky. Rakušan chce přejít do ofenzivy a střílet hlavně do Andreje Babiše,“ připomíná reportér Václav Dolejší.

Může být dvojka lepší jedničkou než jednička? Chtěli byste radši pracovat s Jaroslavou Pokornou Jermanovou, nebo s Vítem Rakušanem? A pamatuje si Lucie Stuchlíková všechno, co v podcastu říká? To se dozvíte v čerstvé epizodě Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku nebo na naší nové platformě Podcasty.cz.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované