Hlavní obsah

Vlevo dole: Panika vrcholí. Politici se rvou o místa, vy je pak vykroužkujete

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek, druhý muž hnutí ANO, je příkladem vlivného politika, který se nedostal na krajskou kandidátku.

Reklama

Článek

Politici uvnitř stran se teď nemilosrdně perou o místa na kandidátkách, jako by zapomněli, že vy je pak stejně můžete vykroužkovat.

Do voleb sice zbývají ještě čtyři měsíce, ale v některých politických stranách se právě teď kvůli tomu odehrává krvavá řežba. Strany mají primárky a volí kandidáty pro jednotlivé kraje a nejde o nic menšího, než kdo bude jednička, dvojka… a kdo skončí odsunutý na nevolitelném místě bez šance na vysněné místo v parlamentní lavici.

„Docela překvapí, že nejvíc to skřípe v Babišově hnutí ANO, kde to doposud fungovalo tak, jak šéf zavelel. A najednou vidíme jakousi emancipaci členů v regionech,“ říká v podcastu Vlevo dole politický reportér Václav Dolejší.

V hnutí ANO celá řada výrazných tváří při sestavování kandidátek do říjnových voleb překvapivě pohořela. Nejznámější je případ Jaroslava Faltýnka – mocného muže, kterého odmítli dát na kandidátku troufalí řadoví členové ANO na Vysočině.

„Myslím, že se v regionech vzbouřili zklamaní řadoví členové ANO, kteří loni po krajských volbách skončili v opozici bez funkcí. Dnes cítí poslední šanci získat nějakou funkci ve sněmovních volbách, a proto se při sestavování kandidátek nemilosrdně nominovali do jejich čela na úkor současných poslanců,“ dodává Dolejší.

„Andreje Babiše dohnalo jeho tolik proklamované ‚nejsme tradiční politická strana‘. Protože aby to ve straně fungovalo, musí se budovat a vedení musí věnovat pozornost tomu, co se v regionech děje,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Podobné problémy jako v ANO mají i v KSČM, kde v některých regionech zavládla panika z hrozby, že se do Sněmovny dostane maximálně lídr kandidátky. Odsunut tak byl i předseda strany nebo dlouholeté poslanecké hvězdy. A na místo na kandidátce marně čeká i druhý muž ČSSD.

Je lepší být na kandidátce první, nebo poslední? Kroužkovali jste Dominika Feriho? A co divného se děje na Vysočině? Aktuální epizodu politické talkshow Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované