Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš se bojí Koudelky. Mají snad v BIS nějaké složky?

Foto: Profimedia.cz

Premiér Babiš si velmi dobře uvědomuje riziko, které podstupuje vyhozením šéfa tajné služby Koudelky.

Reklama

Článek

Proč Andrej Babiš, který se rád stylizuje do role silného politika, není schopen normálně a srozumitelně říct, jestli chce, aby Michal Koudelka skončil, nebo pokračoval v čele kontrarozvědky? Souvislostmi aktuální bitvy o ředitele Bezpečnostní informačními služby se zabývá aktuální epizoda politického podcastu Vlevo dole.

„Myslím, že premiér Babiš si velmi dobře uvědomuje riziko, jež podstupuje vyhozením šéfa tajné služby. Topolánkova vláda se takhle kdysi zbavila šéfa rozvědky Karla Randáka, který se pak mstil. Jeho zásluhou se třeba v médiích objevily fotografie z toskánské dovolené premiéra Topolánka s tehdejším šéfem ČEZ Martinem Romanem,“ říká reportér Václav Dolejší a dodává: „Co když i Koudelka má v šupleti nějaký spis třeba o Agrofertu?“

Premiér Babiš se v celé věci chová alibisticky. Prezidentu Zemanovi nedokáže na rovinu slíbit, že šéfa BIS vyhodí, jak si kromě Hradu přejí ještě Rusko a Čína. A stejně tak Michalu Koudelkovi neumí říct, jestli bude jako plnohodnotný šéf pokračovat v čele kontrarozvědky.

„A tak okolo toho premiér bruslí a hledá polovičatá řešení. Hlavně aby si nikoho nenaštval. Snaží se vyhnout odpovědnosti a jde se ochotně zeptat na názor poslanců bezpečnostního výboru, ačkoliv jinak Sněmovnou pohrdá a označuje ji za žvanírnu, která ho jen zdržuje od práce,“ říká Lucie Stuchlíková.

Proč vlastně Andrej Babiš Koudelku až doteď držel? A brání jmenování Koudelky ředitelem BIS víc prezident Zeman, nebo spíše jeho okolí? A dojde i na rozbor Babišova volebního tahu kandidovat v Ústeckém kraji. Víc se dozvíte v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované