Hlavní obsah

Vlevo dole: Raději malý reaktor do každého kraje než Dukovany?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Budoucnost, nebo slepá ulička? Tuzemští politici se neshodnou.

Reklama

Článek

Emoce, které mezi politiky vybouchly kolem stavby nového jaderného boku v Dukovanech, mohou nakonec vyústit v úplně jinou podobu jaderné energetiky v Česku.

Ze dvou opozičních stran - od Pirátů a TOP 09 - teď zaznívají hlasy, abychom odpískali sen o stavbě jednoho obřího a drahého reaktoru, ale raději vsadili na takzvané malé modulární reaktory, které by mohly stát v každém kraji, nebo dokonce u každého velkého města.

„Třeba šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová argumentuje, že velké jaderky jsou technologií minulého století, která je zbytečně nákladná. I Piráti - favoriti letošních voleb - ve své vizi popisují malé modulární reaktory jako budoucnost a chtějí podpořit jejich vývoj v Česku,“ říká reportér Václav Dolejší v podcastu Vlevo dole.

Co je příčinou takového zvratu, když ještě donedávna se vláda a opozice vzácně shodovali na potřebě postavit nový velký jaderný zdroj v Dukovanech?

„Zlom přišel ve chvíli, kdy ministr průmyslu Karel Havlíček sice řekl, že tendr na dostavbu Dukovan vypisovat nebude a nechá se to na příští vládu, ale zároveň jakýmsi dotazníkem oslovil čtyři uchazeče včetně Rusů, před jejichž účastí dlouhodobě varují tajné služby,“ popisuje Lucie Stuchlíková.

Zdá se tedy, že se hroutí sen prezidenta Miloše Zemana o dukovanském reaktoru za minimálně 160 miliard korun, jenž by postavil Rosatom. Premiér a lídr ANO Andrej Babiš o to moc nestojí a jen rozhodnutí odsouvá. A část opozice už dochází trpělivost s pokračováním neúnosně protahovaného dukovanského divadla a volá po nových jaderných technologiích.

Jsou Václav a Lucie spíš pro jádro, uhlí, nebo slunce a vítr? Měl by stát reaktor v Holešovicích, nebo v Libni? Kdo by ho měl stavět? A povede k němu dálnice? To se (možná) dozvíte v čerstvé, atomové epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované