Hlavní obsah

Chcete zrušit maturity? Lék pro koně? Řídíme stát jako Instagram

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Dostala se krize důvěry ve vládní opatření už tak daleko, že premiér bez sociálních sítí neudělá žádné rozhodnutí?

Reklama

Článek

Co si přejete, ptá se vláda občanů na sociálních sítích. Léčit covid odčervovadlem pro koně? Nebo zrušit maturity jako přežitý rituál? Politická talkshow Vlevo dole zkoumá, zda je možné řídit zemi podle Instagramu.

Premiér Andrej Babiš si na sociálních sítích všiml, že mezi dezinformátory a vyznavači konspiračních teorií o temném spiknutí farmaceutických firem sílí volání po využití ivermektinu v léčbě covidových pacientů. A rozhodl se ho využít, ačkoliv ještě nikdo nepotvrdil, že veterinární lék proti covidu funguje.

„Přijde mi, že na Andreji Babišovi je vidět, jak moc už nevěří v dodržování vládních restrikcí, a tak vše vsadil na dvě karty – vakcíny a léky, klidně i neschválené medicínskými autoritami,“ míní Václav Dolejší.

Ještě víc kouzlu debat na sociálních sítích propadla ministryně financí Alena Schillerová. „Já dělám teď takovou věc, že když mě něco zaujme, tak udělám videjko a otevřu k tomu debatu. Anketu na Instagramu si mohu udělat, to mi nemůžete zakazovat,“ vysvětluje Schillerová, jak ji baví amatérské výlety do světa sociologických průzkumů.

Nově se vrhla i do školství: v anketě zjistila, že klidně můžeme zrušit maturity – téměř 90 procent jejích followerů je totiž pro.

Do maturit se pustil i premiér Andrej Babiš – ten prý osobně čte všechny e-maily od zoufalých maturantů a ještě pár stovek mu jich zbývá. Ministra školství se nikdo na nic neptá a zbytek problémů této země zřejmě počká, než premiér dokoresponduje se studenty.

Upozornění

Tento pořad byl natočen ještě předtím, než premiér Andrej Babiš navrhl tři druhy maturit a o několik hodin později vzal plán zpět s tím, že není dobrý. Za sníženou hladinu ironie se tímto omlouváme.

„V hnutí ANO vždycky byli populisté, kteří úzkostlivě sledovali, co si lidé myslí, aby jim mohli vyhovět. Ale v téhle krizi, kdy už asi opravdu neví kudy kam, se to stupňuje do té míry, že tady premiér v podstatě rozhoduje, čím se bude léčit a jak se bude učit,“ komentuje situaci reportérka Lucie Stuchlíková.

Tomio Okamura se nejspíš nestačí divit – tam, kde on chtěl voliče nalákat složitými referendy, si kabinet Andreje Babiše vystačí s dotazem na Facebooku.

O čem bude příští vládní anketa? Chcete platit daně? V kolika letech chcete jít do důchodu a jak vysokou penzi si přejete? Odkud kam by měla vést nová dálnice? A mělo by se zrušit Vlevo dole? Poslechněte si čerstvou epizodu politické talkshow v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované