Hlavní obsah

Školní výuku má řešit ministerstvo a ne bezpečnostní složky, shodli se poslanci

Poslanci ze školského výboru se ptali ministra, jak se učí moderní dějiny.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovní školský výbor, jemuž předsedá Václav Klaus mladší (ODS), si pozval ministra školství Roberta Plagu (ANO), aby s ním probral, jak se dnes učí moderní dějiny.

Článek

Výuka dějin má být v gesci Ministerstva školství a nepodléhat kontrole bezpečnostních složek. Takový je výstup školského výboru, který debatoval nad tím, zda se opravdu v českých školách vyučuje sovětská verze moderních dějin. Právě to totiž uvedla Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě za rok 2017. Výbor také vyjádřil podporu ministrovi školství Robertu Plagovi, aby nepodlehl tlakům, které by na něj byly případně vyvíjeny.

Václav Klaus mladší, který výboru předsedá, má také za úkol uspořádat seminář, zda je výuka dějin na českých školách neutrální nebo prosovětská. Seminář by měl být 20. února.

„Převádění koncepcí schvalování doložek z Ministerstva školství na Národní ústav pro vzdělávání je nesystémová věc. Ústav měl psát posudky na učebnice, ne je schvalovat. Navíc skoro nikdo tam nepracuje na plný úvazek. Tyto věci se mají dělat na ministerstvu, kde lidé pracují léta. Může to mít vliv na neutralitu... Představte si, že udělám já učebnici jako člen ODS. Asi by vypadala jinak než učebnice, kterou by připravil kolega Bartoň,“ uvedl Klaus během jednání.

K výuce dějin se vyjádřil i ministr školství Plaga, který se jednání výboru zúčastnil: „Nemám důvod zadávat nějaké šetření. Situace se změnila za 30 let... Musíme si říci, co je jádro, co by měl vědět každý a co je to těžiště. O tom by měla být revize rámcových vzdělávacích programů,“ uvedl.

„Sovětský svaz prohrál studenou válku, ale sovětskou propagandu nikdo neporazil a její kontinuální vliv nenarušil. Moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, respektive literatury (národní obrození),“ stojí ve zprávě BIS, kde se dále píše i to, že „trvající vliv sovětské propagandy a fakt, že Rusové ovládají moderní dějiny“ údajně tvoří základ pro současné ruské vlivové operace všeho druhu. Tedy i hybridní strategie.

Ministr školství Plaga v uplynulých týdnech kvůli dokumentu, který rozdělil českou veřejnost, jednal se šéfem BIS Michalem Koudelkou o možné změně výuky moderní historie. Šéf resortu si je prý vědom, že je potřeba zajistit vyváženou výuku.

Schůzku Roberta Plagy s šéfem BIS Koudelkou kritizoval prezident Miloš Zeman. „Nevím, proč by se do této diskuse měla vměšovat i tajná služba, to ani Státní bezpečnost neměla takovou drzost, aby radila, jak se má učit dějepis,“ opřel se prezident opět do tuzemské zpravodajské služby.

Debata o změně výuky dějin už ale běží. A ministr Plaga chce do budoucna zohlednit i obavy BIS z ruské hybridní hrozby. Hodiny dějepisu by podle Plagy neměly být tak „našlapané“ a „osnovy“ by se měly upřesnit. Víc prostoru by mělo zbýt na moderní dějiny.

Reklama

Doporučované