Hlavní obsah

Vlivného radního Prahy 12 odvolali kvůli tajemné směnce od developera

Foto: Vojtěch Blažek

František Adámek – odvolaný radní Prahy 12 a bývalý poslanec za ČSSD.

Reklama

Na případ upozornil Seznam před týdnem: Rodina Františka Adámka, radního Prahy 12, drží směnku na 10,2 milionu korun. Od firmy, která chce v městské části stavět byty.

Článek

Zastupitelé Prahy 12 odvolali ve středu večer vlivného radního a bývalého poslance Františka Adámka z ČSSD. A to kvůli směnce, na jejíž existenci upozornil Seznam před týdnem.

Adámkova žena, rovněž pražská politička, drží směnku vystavenou developerem, který v Praze 12 chystá stavbu bytového domu.

Adámkovi tvrdí, že směnka zní na 10,2 milionu korun. A že jde o peníze, které jim developer dluží za to, že mu prodali pozemek pro bytový dům.

Odvolaný třiašedesátiletý František Adámek byl doteď na plný úvazek právě radním pro rozvoj a investice.

Směnka vystavená společností Dans live.

Adámka ve středu zastupitelé odvolali po několika interpelacích, kde se opoziční politici i obyvatelé Prahy 12 na okolnosti směnky ptali. „Směnka je standardní platební materiál,“ prohlásil při dotazech z publika Adámek. A stejně jako v rozhovoru pro Seznam řekl, že vznik směnky nemá žádné nejasné pozadí.

Seznam ovšem zmapoval, že kolem směnky a prodeje pozemku Adámkových developerovi je několik sporných bodů.

„Moje soukromá záležitost“

Jaroslava Adámková, jinak místostarostka městské části Praha-Libuš za ČSSD, prodala loni pozemek na stavbu bytového domu firmě Dans live za 10,2 milionu korun. Parcelu přitom před deseti lety získala právě od Prahy 12 za necelých 2,2 milionu.

Developerská firma Dans live od radnice Prahy 12 dokoupila další pozemky, spojila je s těmi od Adámkové a začala chystat výstavbu.

Před několika týdny Jiří Brůžek, kandidát České pirátské strany, objevil v povinném majetkovém přiznání Jaroslavy Adámkové zmínku o směnce vystavené firmou Dans live. Bez udání částky a důvodu. Jak a proč vznikla, Adámková na dotaz Seznamu odmítla vysvětlit.

„Je to moje soukromá záležitost,“ řekla a položila telefon. Vše přitom nasvědčovalo tomu, že do přiznání podle zákona o střetu zájmů zapsala směnku omylem. Tedy že do něj vepsala víc, než sama chtěla.

Jaroslava Adámková vysvětluje, jak vznikla směnka na 10,2 milionu korun.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Až později uvedla, že jí firma oněch 10,2 milionu za pozemek dluží. Přitom však podle smlouvy uložené na katastru měl developer Adámkové zaplatit do měsíce na účet. Adámková ale říká, že se nakonec dohodli jinak.

„Loni, v době růstu cen realit, jsem pozemky prodala a s kupcem jsem se nejprve dohodla na platbě přes účet. Později jsme se domluvili na platbě směnkou, jejíž splatnost je v roce 2020. Nejedná se tedy o nic tajemného, je to standardní odložená platba za prodej mých pozemků,“ vysvětlila písemně Adámková.

Což je ale pro Adámkovou značně riskantní, protože kdyby developer zkrachoval, mohla by přijít o peníze i pozemek, který je už přepsaný na firmu Dans live. „Ty všechny vaše obavy o platbu za pozemek jsou zvláštní,“ řekl ve středu na schůzi zastupitelstva radní Adámek.

Developer, který dostává zakázky

Developerskou firmu Dans live vlastní podnikatel Daniel Střelec. Seznamu nejprve řekl, že vše kolem směnky je dohledatelné ve veřejně přístupných dokumentech na katastru – ale nebyla to pravda. Pak přišel s tím, že si už okolnosti nepamatuje, protože vše řešili právníci.

Střelec navíc řekl, že peníze Adámkové pošle, až když získá stavební povolení – tak údajně zní dohoda. Jinak že obchod padá. Podle Adámkové je ale splatnost jasně daná rokem 2020. V tomhle se vyjádření obou obchodních partnerů značně liší.

Podnikatel Střelec zároveň vlastní stavební firmu Laviato, která od Prahy 12 (tedy od městské části spoluřízené radním Adámkem) získala v poslední době zakázky za víc než 40 milionů korun.

Odvolaný radní Adámek připouští, že podnikatele Střelce zná. Ale že Laviato bylo ve všech těchto soutěžích nejlevnější, a proto tendry vyhrálo.

Ve volbách na konci tohoto týdne František Adámek znovu kandiduje – je na třetím místě kandidátky ČSSD.

Reklama

Související témata:

Doporučované