Hlavní obsah

Kidmanová terčem ostré kritiky. Pro slavné covidová pravidla neplatí?

Foto: Profimedia.cz

Americko-australská herečka Nicole Kidmanová.

Reklama

Nicole Kidmanová se stala terčem kritiky poté, co přicestovala do Hongkongu a nenastoupila do karantény. Podařilo se jí tak obejít místní přísná pravidla, která zatím platila pro všechny, přes novináře až po olympioniky.

Článek

Příjezd australské herečky do Hongkongu vyvolal vlnu nevole. Kidmanová totiž byla údajně spatřena venku při nakupování a natáčení pouze dva dny poté, co její letadlo přistálo. A to navzdory tomu, že v regionu platí jedna z nejpřísnějších opatření proti šíření covidu-19, která zahrnují povinnou karanténu trvající až 21 dní.

Hongkong ve čtvrtek potvrdil, že herečce byla udělena speciální výjimka z běžných karanténních opatření. Místní vláda ve svém prohlášení uvedla, že restrikce lze uvolnit v zájmu „vykonávání určené profesionální práce“. Tento krok má podle ní vést k udržení a rozvoji místní ekonomiky. Tiskový úřad vlády později serveru CNN řekl, že osobou, která byla osvobozena od běžných opatření, byla právě Nicole Kidmanová.

Nicole Kidmanová přiletěla na místo natáčet pořad pro společnost Amazon. Má být o životě bohatých amerických krajanů žijících v Hongkongu. Zdrojem nevraživosti vůči Kidmanové se tak původně stal už samotný důvod její cesty. Obyvatelé Hongkongu se totiž v současné době potýkají s rostoucími omezeními, která vycházejí z nového zákona o národní bezpečnosti.

Zprávy o prominutí karantény vlnu kritiky proti Kidmanové ještě zesílily. „Které oddělení jí dalo toto právo?“ zlobí se uživatelé Twitteru nebo čínské sociální platformy Sina Weibo. „Kdo jí dal právo, aby byla zproštěna povinností?“ píše další z nich.

Někteří lidé poukazují na to, že kvůli covidovým omezením nemohli dlouhé měsíce navštívit své rodiny. Obyvatelé, kteří žijí v zemích s vysokým rizikem nákazy, mohou do Hongkongu vstoupit jedině s očkováním. I tak ale musí absolvovat třítýdenní karanténu. Na seznamu těchto zemí je momentálně například Spojené království, zítra by na něj měly přibýt Spojené státy americké a Španělsko.

Austrálie, ze které přicestovala Kidmanová, patří mezi středněrizikové země, pro její očkované obyvatele platí v Hongkongu sedmidenní karanténa. „Takže my tady máme obyvatele Hongkongu, kteří se nemohou bez očkování (a když ho mají tak s dvou až třítýdenní karanténou) vrátit domů, ale Nicole Kidmanová může do země vstoupit jen tak? To je nechutné!“ vyjadřuje se k situaci jeden z uživatelů na Twitteru.

Vztek, který zachvátil sociální sítě, doputoval až do politických sfér. Propekingská politička Elizabeth Quatová na základě informací agentury AFP uvedla, že obdržela několik stížností a požádala zdravotnické orgány, aby objasnily své kroky.

Vlně kritiky čelí také filmoví herci cestující do Austrálie, ve které žije Kidmanová. Uvolnění pravidel pro hvězdy, které do země přicestovaly během pandemie koronaviru, se setkalo s hlasitým nesouhlasem těch, kteří se kvůli přísným opatřením nemohou dostat domů.

Reklama

Doporučované