Hlavní obsah

Vlny nesnesitelného zápachu. Likvidaci největšího českého ekologického problému nesou lidé v okolí těžce

Ostravské laguny trápí místní lidi silným zápachem, zmizet mají do konce roku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostravské laguny. Největší ekologická zátěž České republiky má zmizet do konce roku 2020. Místní už se nemohou dočkat. Zápach, který likvidaci kalů provází, je totiž nesnesitelný.

Článek

V ostravských lagunách Ostramo nyní pracují odborníci na odtěžení kalů. Do konce letošního roku musí být všechny odstraněny a do roku 2020 pak má území dostat novou podobu. V zemi přitom kalů zbývá ještě více než 90 tisíc tun.

Ostravské laguny jsou pozůstatky ropných odpadů a použitých průmyslových olejů z rafinérské výroby. Ta zde probíhala už od konce 19. století. Od roku 1975 byl do areálu ukládán také odpad podniku OSTRAMO Ostrava.

Laguny jsou největší ekologickou zátěží v Česku. Zapáchající černá hmota vzbuzuje odpor především u obyvatel z nedalekého sídliště. Po dekontaminaci bude půda použita k dalším účelům.

Ropné kaly zpracuje závod Sokolovské uhelné ve Vřesové. Kaly se budou přidávat při zplyňování uhlí a podle předsedy představenstva Sokolovské uhelné Jiřího Pöpperla technologie umožňuje zlikvidovat je bezpečně.

Sokolovská uhelná uvedla, že má se zpracováním odpadních kalů zkušenosti a tento proces umožnilo už povolení při zahájení činnosti zplyňování. „Díky tomu, co naše technologie umí, tak to umí zpracovat bez vlivu na životní prostředí. Jsme tedy koncovka, u které se to dá zpracovat,“ řekl Pöpperl.

Podle informací společnosti AVE CZ, která likvidaci kalů zajišťuje, je připraveno prvních třináct tisíc tun kalů z ropných lagun Ostramo k odvozu a finální likvidaci. Vytěžené surové kaly prošly neutralizační úpravou a mohou být zařízením, které disponuje příslušnou technologií, nezávadně odstraněny.

Ředitel státního podniku Diamo, který má správu a sanace lagun na starosti, Tomáš Rychtařík uvedl, že první vlak speciálně určený pro přepravu nebezpečného odpadu bude z Ostravy vypraven v příštím týdnu. „Všechny podmínky pro bezpečný převoz a ekologicky šetrnou likvidaci kalů z lagun podle zákona o odpadech a státními orgány schváleného prováděcího projektu byly splněny,“ uvedl Rychtařík.

V rámci odstranění ekologické zátěže má být z lagun postupně vyvezeno k likvidaci 91 tisíc tun kalů. „Upravené kaly jsou deponovány v areálu lagun Ostramo. Jejich maximální množství, které zde můžeme dočasně deponovat, je třicet tisíc tun. Před samotným odvozem upravené kaly ještě projdou mechanickou úpravou tříděním,“ uvedla Pavla Ivácková, mluvčí AVE CZ.

O doplnění integrovaného povolení pro zpracovatelskou část ve Vřesové požádala Sokolovská uhelná loni. „Změna se týkala zpracování nového odpadu, který může být do zařízení přijat. K tomu se opět vyjádřilo Ministerstvo životního prostředí, které potvrdilo, že změna nepodléhá posouzení z hlediska vlivu na životní prostředí,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Na základě toho krajský úřad vydal v září 2017 rozhodnutí o změně integrovaného povolení, kterým se provozovateli uděluje souhlas k provozování zařízení k využívání ostatních a nebezpečných odpadů s rozšířením konkrétních druhů těchto odpadů. Jedná se o obdobné kaly, které už v současnosti jsou v generátorech ve Vřesové zplyňovány. Podle Pöpperla by zpracování kalů mělo začít zřejmě od dubna. Povolení podle něj ale prošlo standardním schvalováním orgány státní správy.

Informace o zpracování nebezpečných kalů z Ostravy zaskočila i vedení Vřesové. „Nás o tom nikdo neinformoval. Máme samozřejmě obavy, že půjde o ekologickou zátěž. Riziková může být už i samotná přeprava a překládka takových látek,“ řekl místostarosta Vřesové Vlastislav Hlávka (nez.).

Podle Pöpperla i krajského úřadu byly zainteresované úřady, včetně Vřesové, o doplnění povolení informovány. „O rozhodnutí odboru životního prostředí krajského úřadu ohledně změny integrovaného povolení byla informována obec Vřesová a město Chodov, Městský úřad Sokolov a další instituce - Česká inspekce životního prostředí, Krajská hygienická stanice a podobně,“ dodala mluvčí krajského úřadu.

Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinérské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Kaly nejprve zpracovávala cementárna v Čížkovicích na severu Čech. Protestovaly ale proti tomu ekologické organizace a cementárna další zpracování zastavila.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy