Hlavní obsah

Vnímám úbytek uprchlíků, říká dětský kardiochirurg, který se vrátil ze zahraniční mise

Rozhovor s kardiochirurgem Petrem Bukovským.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V druhém dubnovém týdnu skončila mise týmu dětského kardiocentra z Fakultní nemocnice v Motole, kterou uskutečnili pod záštitou vládního programu MEDEVAC. Od roku 2013 se už po deváté vydali do Jordánska. O lékařských misích ve Večerních zprávách povídal kardiochirurg Petr Bukovský.

Článek

Lékařské mise do zahraničí vzbuzují obzvlášť kontroverzní reakce na sociálních sítích. Nejčastější argument lidí je, že máme dost vlastních nemocných. Proč jsou lékařské mise do zahraničí potřeba? „Protože poskytujeme pomoc dětem, které jsou zasaženy velkou humanitární krizí. Jsou to syrští uprchlíci a v Jordánsku jich je několik set tisíc. Ve špičce jich tam bylo jeden a půl milionu. Bez specializované pomoci tam děti umíraly,” vysvětluje Bukovský.

Každá mise je předem naplánovaná, lékaři už při příjezdu mají seznam dětí, které budou operovat. „Na místě máme velice organizačně schopného kardiologa, se kterým si dopředu domluvíme, které vady bychom rádi operovali. Zadání se opakuje, protože chceme operovat děti z nejvíce postižených oblastí a děti, které žijí v uprchlických táborech.“

Seznam pacientů se při příjezdu pohybuje okolo pětadvaceti lidí, z nich si lékaři na základě diagnózy vybírají asi polovinu. Setkávají se většinou s dětmi, které mají srdeční vadu v jiném stadiu, než s jakou se lékaři setkávají v České republice. Vady srdce se u nás operují do jednoho roku věku, v Jordánsku na sál chodí i dvanáctileté děti. Za poslední misi lékaři odoperovali celkem třináct dětí s vrozenou srdeční vadou.

Doktor Bukovský byl na zahraniční misi už po osmé, po osmi letech ale nevnímá změny společenského klimatu, zaznamenal spíše mírný úbytek uprchlíků. „Nejprudší část uprchlické krize, kdy byly vojenské boje v Sýrii a Iráku, už odeznívá. Určitá část uprchlíků se vrací do svých domovů.“

„V Jordánsku se cítím velmi bezpečně. Byl jsem i v Kambodži a ta je z mého pohledu také zcela bezpečná,“ komentuje Bukovský oblasti, které s programem MEDEVAC navštívil.

Na vládní program MEDEVAC stát každoročně vyčleňuje 60 milionů korun. Je koordinován Ministerstvem vnitra. Za minulý rok MEDEVAC provedl 896 odborných operačních výkonů z oborů jako je dětská kardiochirurgie, gynekologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, rekonstrukční a plastická chirurgie a traumatologie.

Reklama

Doporučované