Hlavní obsah

Vnitro nakoupilo roušky, 80 korun za kus. Jen omyl ve smlouvě, říká Hamáček

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Seznam Zprávy zkoumaly nákupy ochranných pomůcek, které dovezlo v čase nouzového stavu ministerstvo vnitra z Číny. Jedna ze zhruba 800 položek na nákupním seznamu výrazně vystoupila mimo realitu.

Článek

Jednomu z dodavatelů, od nichž se v čase nouzového stavu nakupovaly ochranné pomůcky, zaplatilo ministerstvo vnitra za jednorázové roušky osmkrát vyšší cenu než dalším čtyřem firmám. Plyne to ze zveřejněné smlouvy.

Seznam Zprávy analyzovaly nákupy ochranných a zdravotnických prostředků, které dováží ministerstvo z Číny. Resort poskytl redakci tabulku, která čítá bezmála osm set položek a je v ní uveden druh zboží, cena v cizí měně, v korunách, celková cena a datum úhrady faktury.

Při ověřování dvaceti čínských dodavatelů jsme ale zjistili, že minimálně v jednom případě tabulka neodpovídá realitě.

Roušky, nebo respirátory?

17. března podepsal ředitel odboru správy majetku ministerstva vnitra Miroslav Konopecký smlouvu s čínskou firmou Liyi Trade Limited. Podle tabulky poskytnuté ministerstvem nakoupil od ní Hamáčkův resort jeden a půl milionu kusů respirátorů typu FFP2 za bezmála 121 milionů korun. Cena jednoho respirátoru byla v přepočtu zhruba 80 korun. Ten samý den odeslalo ministerstvo peníze na čínský účet.

Seznam Zprávy ale vyhledaly konkrétní smlouvu s Liyi Trade v registru smluv. Je v ní napsáno něco jiného, než uvádí ministerstvo. V kolonce „zboží“ je uvedeno „Disposable face mask“, což není anglické označení pro respirátor, ale pro jednorázovou roušku.

+2

Nafouknutá cena

Ze smlouvy vyplývá, že za jednu jednorázovou roušku tak zaplatilo ministerstvo firmě Liyi Trade 3,32 dolaru (zhruba 80 korun). Což je osmkrát víc, než kolik resort zaplatil za stejné zboží dalším čtyřem čínským dodavatelům. V jejich případě se cena pohybovala kolem 0,38 dolaru za kus (tedy zhruba kolem 10 korun).

Ve smlouvě s Liyi Trade dále stojí, že ministerstvo vnitra nejprve firmě zaplatilo v přepočtu 121 milionů korun a až poté si zboží vyzvedlo. Kde? To není v kontraktu definováno.

Spolek Sinopsis navíc zjistil, že společnost Liyi Trade Limited není výrobce ochranných pomůcek, ale pouhý zprostředkovatel. Vznikla před půl rokem, konkrétně 23. září 2019, a její základní jmění je v přepočtu zhruba 33 tisíc korun.

Podle hongkongského rejstříku má firma stejnou jednatelku Čchen San-mej jako společnost Foshan Liyi Trade Limited, která vznikla v roce 2014. Tato firma je jasným překupníkem a obchoduje s alkoholickými a nealkoholickými nápoji a čajem.

Chyba ve smlouvě

Ministr vnitra Jan Hamáček, jehož redakce s nesrovnalostí mezi ministerským seznamem a smlouvou konfrontovala, považuje nákup, o němž hovoří předložená smlouva, za nemožný.

„Není možné, aby ministerstvo vnitra nakoupilo jednorázové roušky za devadesát korun. To je prostě nesmyl,“ odmítl nejprve existenci smlouvy připustit.

Když mu ji Seznam Zprávy ukázaly, řekl, že celou věc nechá důkladně prošetřit.

„Jsem přesvědčený o tom, že chyba je ve smlouvě. V popisu zboží nemá být uvedeno jednorázová rouška, ale medicínský respirátor typu GB19083, jehož cena je vyšší.“

Doklady o tom, že se věci mají tak, jak říká, slíbil ministr předložit během dneška.

Reklama

Doporučované