Hlavní obsah

Voda je nová ropa. Už se obchoduje s její budoucí cenou

Foto: Pixabay.com

Kalifornie se potýká s nedostatkem vody. Mohl by jí pomoct vstup základní tekutiny na burzu.

Reklama

Voda se nyní oficiálně dostala mezi nejdražší komodity světa, jako jsou ropa či zlato. První to pocítí investoři, kteří do ní mohou od nynějška sypat peníze. Dostávají tak šanci pomoci v boji se suchem v Kalifornii.

Článek

V pondělí se na burze v Chicagu rozjel nový burzovní index, jmenuje se NQH2O a odráží cenu vody v Kalifornii. Stát zvaný též Golden State se potýká se suchem i požáry, takže voda patří k ceněným surovinám - skoro jako to zlato v názvu.

S vodou se tímto způsobem nikdy neobchodovalo. Server CNN uvedl, že prodeje práv na vodu, která umožňovala čerpat tekutinu ze země nebo z nádrží, zatím probíhaly pouze na spotovém trhu.

V suchých letech, kdy je k pěstování plodin a zásobování obcí zapotřebí více vody, museli kupující čelit vysokým cenám a velké nejistotě. Nákup vody „dopředu“ by měl s touto praxí skoncovat a zařídit transparentnost cen na dříve neprůhledném trhu.

Ti, kteří si v období sucha potřebují koupit vodu navíc, mohou nyní vsadit na nové kontrakty, aby vyšší cenu vody na trhu vyrovnali.

Spojené státy jsou druhým největším spotřebitelem vody na světě, přičemž jen Kalifornie denně spotřebuje devět procent vody spotřebované v celé zemi. Velikost kalifornského trhu s vodou je tak čtyřikrát větší než v kterémkoli jiném státě. Obchody s vodou tam v letech 2012 až 2019 dosáhly celkem 2,6 miliardy dolarů (56,6 miliardy korun).

Stát také často postihují sucha a s nimi spojené požáry. „Kalifornie má dlouhá období sucha, po nichž následují krátká období vlhka. A to hodně ovlivňuje cenu vody,“ řekl pro CNN Patrick Wolf, hlavní vývojář produktů Nasdaq Global Indexes.

Podle Wolfa veřejně obchodovaná smlouva na trh přinese větší transparentnost, což bude dobré pro všechny strany, které musí vodu kupovat.

Odvětví zemědělství je největším nákupčím vody na kalifornském spotovém trhu. Vodu zemědělcům prodávají okresy s nadbytečnými zásobami jako zemědělci a obce v jiných částech USA.

„Nedostatek vody je jednou z největších výzev 21. století,“ uvedl pro CNN Tim McCourt, globální vedoucí kapitálových produktů a alternativních investic ve skupině CME Group. Dodal, že do roku 2025 pravděpodobně budou dvě třetiny světové populace čelit nedostatku vody.

S problémem by mohly pomoci projekty jako odstraňování soli a minerálů z mořské vody. To je však odvětví, které se v USA nerozvíjí zdaleka tak rychle. Nedostatek vody zcela nevyřeší ani obchodování na burze, ale mohlo by to pomoci zvýšit transparentnost jejích cen, alespoň v Kalifornii.

Reklama

Doporučované