Hlavní obsah

Voda je rozlitá v polích, rozvodněná Úslava ohrožuje i domy

Foto: Sbor dobrovolných hasičů Plzeň-Koterov

Plzeň-Koterov

Reklama

Vytrvalé deště v Česku zvedají na některých místech hladiny řek. Své o tom ví například v Plzni-Koterově. Rozvodněná řeka Úslava se tam vylila do polí.

Článek

Vydatný déšť zvýšil hladiny řek podle dat Českého hydrometeorologického ústavu hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji. Například řeka Úslava dnes na západě Čech krátce vystoupala i na třetí povodňový stupeň. Nyní je podle dat ČHMÚ na druhém stupni povodňové aktivity.

Rozvodněná řeka Úslava protéká také plzeňskou čtvrtí Koterov. Místní dobrovolní hasiči Seznam Zprávám popsali aktuální situaci na místě.

„V současné době to vypadá tak, že by hladina řeky Úslavy v Koterově měla kulminovat. Je těsně pod hranicí 3. povodňového stupně. Momentálně jsou zalité louky a pole v okolí řeky vodou a jsou tu v obci dvě nemovitosti, které atakuje velká voda, která už od včerejších pozdních hodin dělá problémy místním občanům,“ shrnuje velitel jednotek dobrovolných hasičů Plzeň-Koterov Petr Jůzek.

Foto: Sbor dobrovolných hasičů Plzeň-Koterov

Fotografie hasičů z plzeňské čtvrti Koterov

Hasiči budou i dnes v noci monitorovat řeku, protože kdyby někdo upustil vodu z některých rybníků, mohly by podle hasičů nastat velké problémy. Místní obyvatelé jsou podle hasičů na tyto situace připraveni.

„Místní jsou na tyto situace zvyklí, tady ta situace s velkou vodou je častější. Pytle s pískem tady nejsou, hasiči jsou vybaveni protipovodňovými zábranami, které jsou připraveni v krátké době nasadit, a jsme schopni během půl hodiny zabezpečit úsek v délce minimálně 300 metrů,“ dodává velitel dobrovolných hasičů v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Foto: Sbor dobrovolných hasičů Plzeň-Koterov

Fotografie hasičů z plzeňské čtvrti Koterov

Kvůli varování meteorologů před zvýšenou hladinou řek pražský magistrát dnes na Kampě preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od večera také vltavské náplavky. Kvůli velké vodě nejezdily tři pražské přívozy ze sedmi. Meteorologové po vydatných deštích vyhlásili pro Prahu první stupeň povodňové aktivity, který platí také pro jihozápad Čech a část Středočeského kraje.

Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) po obdržení výstrahy postupuje podle povodňového plánu. „Preventivně uzavřeme protipovodňovou bariéru v Čertovce a dále uzavřeme pro veřejnost i náplavky na městských částech Praha 1, 2 a 5,“ řekl. Magistrát podle něj monitoruje průtok Vltavy a je v kontaktu s Povodím Vltavy a městskými částmi, kterých se situace týká. Momentálně je uzavřená také plavební komora v Modřanech, protože je ucpaná splavenými věcmi.

Vrata na Čertovce byla podle informací magistrátu uzavřena po 13:00, s výjimkou cvičení v roce 2019 jsou nyní uzavřena poprvé od povodní v roce 2013. Přístup na náplavky nebude možný od dnešního večera, majitelé zaparkovaných vozů s nimi museli do 18 hodin odjet. V sobotu se nebude konat ani oblíbený farmářský trh na náplavce.

Reklama

Doporučované