Hlavní obsah

Déšť přišel za minutu dvanáct. Leden byl nejsušší od listopadu 2018

Chybí voda v řekách. Průtoky se pohybují mezi 20 a 50 procenty dlouhodobých průměrů.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Letošní zima zatím přinášela enormní nedostatek sněhových srážek. Se sněhem ubývá i voda v řekách a zásoby podzemních vod. Z informací Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že leden byl nejsušší měsíc od listopadu 2018. V nadcházejích dnech mohou podle meteorologů srážky za jediný den překonat celý lednový úhrn.

Článek

Na současné srážky vodohospodáři čekali jako na smilování. Suchý leden se projevil v korytech řek i na stavu podzemních vod.

Ještě minulý týden se průtoky většiny řek na území České republiky pohybovaly mezi 20 a 50 procenty dlouhodobých normálů. Mohl za to nedostatek sněhových srážek. Hladiny klesly během posledních dnů až o 15 cm.

Kritický stav hlásila například Dyje u nádrže Vranov, kde protékalo jen 20 procent vody oproti průměru. Bečvou v Dluhonicích proteklo 37 procent a Dřevnicí ve Zlíně 21 %. Některé vodní toky, především ty menší, jsou na hranici sucha. Uvedlo to Povodí Moravy, které zavádí v souvislosti s nedostatkem sněhových srážek speciální opatření.

Velkou část opatření zavedli již v loňském roce, s dalšími ale pokračují. „Jedním z těch aktuálních jsou žádosti o změny manipulačních řádů, tedy mimořádné manipulace na vodních nádržích z toho důvodu, abychom mohli odpouštět z vodních nádrží méně vody, což znamená vytvořit si nějaké zásoby na to suché období,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Voda chybí v podzemí

Chybí ale i voda podzemní. „V některých krajích je v současnosti pouze čtvrtina zásob vody ve sněhu, která je pro toto období obvyklá. Bude to mít pravděpodobně velký vliv na následující sezonu, do které se to promítne. Platí pravidlo, že třetina vody ze sněhové pokrývky se dostává do podzemních vod, a když není sníh i podzemní vody jdou dolů,“ řekl Chmelař.

Podle generálního ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka jsou letošní zásoby vody ve sněhu nižší, než byly v roce 2018, který byl extrémně suchým rokem. „Zásoby vody ze sněhu jsou naprosto klíčové, letos ale není z čeho plnit,“ uvedl.

Podle klimatologů musíme s nedostatkem počítat i do budoucna. Sníh podle nich zkrátka nebude. „Dopady jsou obrovské. Sníh nám mění radiační bilanci. Pokud není sněhová pokrývka, je tepleji. I když se to nezdá, tak v zimním období probíhá výpar, a proto máme suché roky,“ řekl klimatolog Jaroslav Rožnovský z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stav vody je kritický například na jižní Moravě. „V současnosti je v Jihomoravském kraji přibližně 3,5 milionu metrů krychlových zásob vody ve sněhu, obvyklé množství pro toto období je 60 milionů,“ řekl Chmelař.

V loňském roce bylo ale na jižní Moravě vody víc, než je dlouhodobý průměr. Nicméně byly vysoké teploty, což vedlo k suchu stejně jako v dalších oblastech České republiky.

Problémy s vodou měli v létě třeba ve Hvozdci u Brna. Tamní obyvatelé čerpají vodu z hlubinného vrtu, je jí tam ale dlouhodobě málo. „Situace je nyní víceméně stejná jako v létě. Množství podzemních vod je pořád kriticky málo. V zimě zatím nesněží, voda se tedy nemá kde brát,“ řekla starostka Hvozdce Michaela Košvicová.

Podle Rožnovského je klíčové snažit se držet vodu v krajinách. A to jakoukoliv, ať se jedná o bouřkové srážky, nebo právě ty sněhové. „Když je bouřka, nebo více vody, většinou se snažíme, aby odtekla. To je ale špatně, musíme ji v krajině držet. Srážky jsou jediným zdrojem vody a pokud to nebudeme dělat, sucho nás bude trápit i dál,“ dodal.

Reklama

Doporučované