Hlavní obsah

Voda na Kroměřížsku v příštím roce zdraží zhruba o pět procent

Foto: Michaela Rambousková

Ilustrační snímek.

Reklama

Vodné a stočné na Kroměřížsku se od začátku příštího roku zvýší o 4,65 procenta. Lidé za metr krychlový vody včetně desetiprocentní DPH zaplatí 83,27 koruny.

Článek

Od letošního května platí lidé na Kroměřížsku za 1000 litrů upravené pitné vody a její následné odvedení a vyčištění 79,57 koruny, nárůst je tedy 3,70 koruny za metr krychlový. „Ke zvýšení ceny vody pitné a odpadní dochází v důsledku nárůstu nákladů na obnovu infrastrukturního majetku, modernizaci odečtových zařízení a čištění vodovodních a kanalizačních zařízení,“ uvedl předseda představenstva a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) Ladislav Lejsal.

Společnost VaK Kroměříž zásobuje pitnou vodou celý okres Kroměříž i městys Nezamyslice na Prostějovsku, tedy přes 100 tisíc lidí. Dlouhodobě patří Kroměřížsko k regionům, kde je cena vody z celé České republiky jednou z nejnižších. Už dříve Lejsal řekl, že společnost na základě domluvy akcionářů vytváří přiměřený zisk.

Další vodárny ve Zlínském kraji prozatím oficiálně cenu vody pro příští rok neoznámily. Na Zlínsku od letošního 1. května, kdy klesla sazba DPH z 15 na deset procent, platí lidé za metr krychlový vody 86,63 koruny, na Vsetínsku 84,48 koruny a na Uherskohradišťsku 81,62 koruny. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Firma VaK Kroměříž loni vykázala čistý zisk zhruba 13,2 milionu korun, meziročně to bylo asi o 1,5 milionu korun méně. Celkové výnosy podniku naopak vzrostly z předloňských 334,2 milionu korun na loňských 342,9 milionu korun. Společnost loni zaznamenala meziročně vyšší objem prodané pitné vody. Zatímco v roce 2018 jí od VaK Kroměříž nakoupili odběratelé 4,347 milionu metrů krychlových, loni to bylo 4,416 milionu. Společnost v roce 2019 také odvedla 5,030 milionu metrů krychlových odpadní vody, předloni to bylo 4,963 milionu.

Reklama

Doporučované