Hlavní obsah

Voda podraží, obce to zdůvodňují investicemi i suchem

Foto: pexels.com/rawpixel.com

Kromě dalších energií podraží také voda.

Reklama

Rok 2020 bude opět ve znamení zdražování, které se nevyhne ani energiím. Poroste cena elektřiny i tepla, ceny plynu by se měly držet na úrovni letošního roku. V průměru o pět procent podraží také vodné a stočné, na jaře by pak mohlo mírně zlevnit, protože by se voda měla přesunout do nižší sazby DPH.

Článek

Rekordmanem ve zdražení vody bude Příbram, její obyvatelé připlatí za kubík vody zhruba 22 procent navíc. Tisíc litrů vody tak vyjde na 92 korun, což se v rámci regionu nevymyká.

„V rámci porovnání 50 měst podobných tomu našemu jsme se stávající cenou vodného a stočného třetí od konce. Při navýšení na 92 Kč se posuneme mezi města, jako jsou Kladno, Mělník nebo Cheb,“ řekl starosta města Jan Konvalinka (za ANO).

Hned za Příbramí se v tempu zdražování umístily Středočeské vodárny Slánsko (o 18,9 procenta), zhruba 14 procent si připlatí obyvatelé části Královéhradeckého kraje a o 11,8 procenta více zaplatí obyvatelé Plzně.

Nejdražší vodné a stočné platí obyvatelé na Frýdlantsku (126 Kč/m3), dále na Benešovsku (kolem 120 Kč/m3) či na Plzeňsku. Nadprůměrně drahé je také vodné a stočné na Ivančicku a Tišnovsku, kde si vodárenské společnosti účtují shodnou částku 110 Kč za metr krychlový vč. DPH. Naopak nejlevnější voda je u Krnovských vodovodů a kanalizací, zde je cena za metr krychlový 54,05 Kč vč. DPH.

Vysokou cenu vodného a stočného vysvětlují obce především investicemi do vodovodní a kanalizační sítě. Například v Ivančicích také upozorňují, že do některých obcí musejí vodu v období sucha dovážet, což náklady také žene vzhůru.

Reklama

Doporučované