Hlavní obsah

Voda z Moravy zaplavuje lužní lesy, s ní se vracejí racci a divoké husy

Foto: Lesy ČR

Lužní les po zavodnění.

Reklama

Lesy ČR zaplavují lužní lesy na Břeclavsku a Hodonínsku, nyní voda z řeky Moravy takto zaplavuje asi 1000 hektarů mezi Hodonínem a Lanžhotem na Břeclavsku.

Článek

Jde o opatření proti suchu, lužní lesy na jihu Moravy totiž nyní potřebují k přežití více vody, než je roční úhrn srážek v kraji.

„Zavodnili jsme už nejnižší část lužních lesů pod obcí Kostice a postupně zvedáme hladinu i ve výše položených úsecích soustavy toků, kterými jsou zdejší lesy hustě protkané,“ uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice z Lesů ČR Miroslav Svoboda.

Předpovědi nejsou optimistické.

Zaplnil se i nový mokřad v lokalitě zvané Kostická Čista, kde podnik loni v rozlehlých otevřených lukách vybudoval soustavu tůní. Oblast nyní podle mluvčí ožila hlasy vodních ptáků, nad hladinou přelétají hejna racků, zahlédnout lze i několik volavek. Na vodě pak zájemce může pozorovat kachny, místo si oblíbily také divoké husy.

Lesníci lužním lesům v oblasti letos už takto pomohli počátkem března, a to oboře Soutok, do ní tekla voda z nádrže Nové Mlýny. Koncem března pak lesníci zaplavili i lužní lesy v Kančí oboře na Břeclavsku, voda byla ze Staré Dyje.

Foto: Lesy ČR

Voda naplnila tůně a vodní kanály.

V minulosti voda zaplavovala jihomoravské lužní lesy právě na jaře. Dnes jsou ale povodňové průtoky spíše výjimečné. Mění se klima a lidé navíc mnohé úseky řek v minulém století uměle napřímili a postavili na nich hráze.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví ležící mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.

Reklama

Doporučované