Hlavní obsah

Vodafone na částečný úvazek. Chceme se přizpůsobit lidem, říká šéf firmy

Rozhovor se šéfem společnosti Vodafone Petrem Dvořákem.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Do práce jen na pár dní v týdnu. Vodafone ode dneška nabízí zaměstnancům na všech pozicích možnost částečných úvazků. Firma si i za cenu vyšších výdajů slibuje větší zájem uchazečů o práci.

Článek

Od prodejců v obchodech až po vrcholové manažery z vedení firmy. Vodafone chce u všech svých inzerovaných míst nabídnout možnost zkrácené pracovní doby.

„Je to proměna, kterou jsme naznali v covidovém období. Chtěli bychom umožnit lidem, kteří si třeba v průběhu covidu řekli, že už nechtějí pracovat nonstop pět dní v týdnu osm hodin denně. Získat tím třeba i maminky z mateřských dovolených, lidi, kterým je více než padesát let a chtějí pracovat méně, nebo IT specialisty, kteří zkrátka nechtějí pracovat tolik dní. Dívali jsme se do zahraničí a vidím, že to jde, “ říká generální ředitel Vodafone Petr Dvořák s tím, že Vodafone má zájem o kvalitní lidi a chce se proto přizpůsobit jejich časovým možnostem.

V Česku je podíl částečných úvazků na trhu jeden z nejnižších v Evropské unii. Podle dat Eurostatu mělo v roce 2020 zkrácený úvazek 5,7 procenta tuzemských zaměstnanců, unijní průměr činí 18 procent, v Německu pracuje na částečný úvazek 28 procent lidí.

„V Nizozemsku je na nějakém částečném úvazku asi padesát procent lidí. Vidíme, že jejich produktivita je výrazně vyšší, zaměstnanci jsou více motivovaní, chodí v dobré náladě a produktivita je vyšší. Slibujeme si od toho, že se dostaneme i k lidem, kteří by normálně odešli. Viděl jsem to u kolegyně, které se narodilo miminko a už nechtěla pracovat na plný úvazek. Bez možnosti částečného úvazku by odešla,“ dodává Dvořák.

Firma očekává, že se jí zhruba o 30 procent navýší počet lidí, kteří se hlásí na otevřené pracovní pozice. „Bude to samozřejmě hlavně náročné pro naše manažery. Je to taková mentální změna. U některých pozic si totiž neumí představit, že by mohli mít víc lidí na částečný úvazek. Budeme na ně tlačit, aby tou mentální změnou prošli a naučili se hledat příležitosti a ne rizika,“ říká Dvořák s tím, že počítá s tím, že se mohou zvýšit i firemní náklady na zaměstnance, ať už jde o odvody nebo větší náklady například na softwarové licence. S jak velkým navýšením firma počítá, Dvořák nesdělil.

Vodafone má v Česku 2500 lidí a na částečném úvazku je v tuto chvíli sedm procent z nich. Zaměstnanec, který odpracuje méně hodin, musí logicky počítat s tím, že se to projeví na výplatě. Výše mzdy za zkrácený úvazek je většinou pokrácena o adekvátní část.

Reklama

Doporučované