Hlavní obsah

Vodicím psem číslo jedna je labradorský retrívr. Jaká další plemena mohou pomáhat?

Rozhovor s Hanou Jasenovcovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vodicím psem se nemůže stát každý čtyřnohý mazlíček. Legislativa Evropské unie popisuje hned 34 úkolů a dovedností, které musí takový pes zvládat. „Pes se musí vyznat v prostoru a rozpoznat, které překážky jsou a nejsou nebezpečné,“ říká Hana Jasenovcová, vedoucí výcviku vodicích psů.

Článek

Vodicí psi předtím, než se stanou pravou rukou nevidomého člověka, prochází složitým výcvikem. Štěňata jsou do výcviku zařazována na základě vlastností svých rodičů. „Povaha pejska je základ budoucího úspěchu. Vytipovat, najít, vybrat a odchovat správné štěně je úplně to nejzásadnější,” vysvětluje Hana Jasenovcová, vedoucí výcviku vodicích psů. Výcvikem neprojdou agresivní ani moc ustrašení psi. Může se ale stát, že v půlce výcviku vyjde na povrch vlastnost, která psa z tréninku vyřadí.

Výcvik vodicího psa trvá od šesti do osmi měsíců. „Labradorský retrívr je nejen u nás, ale i ve světě vodicí pes číslo jedna,” popisuje Jasenovcová nejvhodnější plemena k výcviku. Dále se podle ní používají zlatí retrívři, němečtí ovčáci, okrajově pak border kolie či královští pudlové. Více informací o výcviku vodicích psů naleznete v úvodním videu.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované