Hlavní obsah

Vodní děla a slzný plyn před budovou Evropské komise. Policie krotí protesty proti migračnímu paktu

Protesty proti přijetí migračního paktu OSN v Bruselu.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

V Bruselu protestují demonstranti proti přijetí globálního paktu OSN o migraci. Ten v pondělí ve městě Marrákeši odsouhlasilo 164 států. Pakt má zajistit lepší spolupráci zemí v řešení problémů migrace a boje proti pašerákům lidí. Kritici ale tvrdí, že text představuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Řada států včetně Česka pakt odmítá přijmout.

Článek

Belgická policie v neděli zasahovala proti demonstratům, kteří v Bruselu před budovou Evropské komise protestovali proti přijetí globálního migračního paktu OSN o migraci. Několik zahalených demonstrantů provokovalo policii z bezprostřední blízkosti, dvojice mužů se na příslušníky bezpečnostních složek pokusila hodit kus kovového plotu, napsala agentura AP. Policie k rozehnání davu použila vodní dělo i slzný plyn, na místě zasahovali i těžkooděnci na koních.

Nezávazný dokument má být definitivně potvrzen na Valném shromáždění OSN 19. prosince. Příznivci globálního paktu si od něj slibují spolupráci v řešení problémů migrace či lepší boj proti pašerákům lidí. Podle kritiků ale text představuje migraci jako pozitivní fenomén, čímž podporuje nekontrolovanou migraci. Jeho odpůrcům vadí i to, že stírá rozdíl mezi nelegální a legální migrací. Naopak někteří obhájci lidských práv ho označují za nedostatečný, například pokud jde o přístup migrantů k humanitární pomoci.

„Mohu jen doufat, že i ostatní uznají cenu paktu pro své společnosti a vstoupí do našeho společného podniku,” uvedl na úvod konference generální tajemník OSN António Guterres, podle něhož pakt pomůže zabránit utrpení a chaosu a bude prospěšný pro všechny.

Odmítavě se k paktu staví více než desítka zemí, včetně České republiky, Rakouska, Bulharska, Maďarska či Polska, dále například i Spojené státy, Izrael a Austrálie.

Pakt v Belgii rozložil vládu

V Belgii se kvůli paktu rozpadla vládní koalice. Liberální premiér Michel se rozhodl pakt podpořit. Proti paktu se ale postavila největší koaliční strana Nová vlámská aliance. Premiér Michel prohlásil, že na jeho rozhodnutí odcestovat do Marrákeše se nic nemění a že Nová vlámská aliance vládu opustí.

Belgickou vládní koalici, která byla zformována v roce 2014, tvořily kromě Michelova liberálního Reformního hnutí (MR) a N-VA ještě dvě menší strany. Vlámští nacionalisté ale mají ze všech čtyř stran nejvíce poslanců.

Rezoluci podporující přistoupení Belgie k migračnímu paktu OSN schválil belgický parlament. Zatímco N-VA předem avizovala, že její poslanci budou hlasovat proti, na stranu premiéra se postavila část opozice.

Reklama

Doporučované