Hlavní obsah

Vodohospodáři dokončili modernizaci čistírny odpadních vod v Kopřivnici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) dokončila výstavbu dosazovací nádrže v čistírně odpadních vod v Kopřivnici na Novojičínsku za 38 milionů korun.

Článek

Díky investici podnik zefektivní proces čištění, zlepší parametry vyčištěné vody odtékající do potoka Kopřivničky a umožní napojení nových obyvatel z kopřivnických částí Mniší a Vlčovice, kde se buduje nová kanalizace.

„Čistírna disponovala dvěma nádržemi s rozdílnými objemy, navíc technické parametry již nesplňovaly požadavky s ohledem na zatížení z hlediska objemu čištěných vod. To nám neumožňovalo plně využívat kapacitu účinné technologie kaskádové aktivační nádrže,“ uvedl ředitel kanalizací SmVaK Jan Tlolka.

Dvě dosazovací nádrže, kam odtékají na dočištění vody z biologického stupně čistírny před jejich odvedením zpět do přírody, měly průměr 14,5 metru a 25 metrů. Nová dosazovací nádrž je hluboká 4,3 metru, délka přesahuje 29 metrů a šířka 14 metrů a její objem je větší než 1500 metrů krychlových. Vybudovány byly také nové trasy propojovacích potrubí.

„Nová dosazovací nádrž byla vystrojena odpovídajícími technologiemi, například čerpadlem vratného kalu s trubním vedením a armaturami nebo čerpadlem plovoucích nečistot,“ uvedl sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

SmVaK jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří i mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 720.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také části Olomouckého kraje a do pohraniční oblasti Polska.

Reklama

Doporučované